EL võib karistada Hispaaniat ja Portugali eelarvereeglite rikkumise eest (3)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy kutsub Euroopa Komisjoni üles mõistlikkusele.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy kutsub Euroopa Komisjoni üles mõistlikkusele. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Komisjon otsustab järgmisel teisipäeval, kas sanktsioneerida Hispaaniat ja Portugali Euroopa Liidu (EL) rahandusreeglite rikkumise eest.

«Arvud ei lähe lihtsalt kokku,» kommenteeris mitu komisjoni ametnikku EurActivi portaalile, lisades, et kahe riigi eelarvedefitsiidid pole muutunud eelmise aasta maist saadik. Suurbritannias ELi liikmesuse üle peetud rahvahääletusega kaasnenud šokk pole ELi täidesaatva organi plaane lõunaeurooplaste suhtes muutnud, kommenteeriti komisjonist.

EurActivi väitel on komisjon juba valmistanud ette negatiivse otsuse ning on ühtlasi valmis karistavate meetmete soovitamiseks.

2013. aastal sai Hispaania kolm aastat pikendust oma riigieelarve puudujäägi kärpimiseks alla 3% sisemajanduse kogutoodangust (SKT), nagu nõuavad ELi reeglid. Hoolimata tõsiasjast, et see oli 2009. aastast juba kolmas kord, kui Hispaaniale oli n-ö andeks antud, oli riigi defitsiit 2015. aastal 5,1% SKT-st.

Portugalis eelmisel sügisel võimule tulnud vasakpoolne koalitsioon ei jõudnud aga komisjonile õigeks ajaks (15. oktoobriks - toim) 2016. aasta riigieelarve kava esitada, tehes seda alles kolm kuud hiljem jaanuari teises pooles. Komisjoni hinnangul rikkus aga esitatud kava selgesti ELi stabiilsuse ja kasvu paktis sätestatud ettekirjutusi ning seega nõuti Portugalilt lisameetmeid.

Ka Portugalil on sarnaselt Hispaaniaga silma peal hoitud 2009. aastast alates. Praeguste andmete põhjal moodustas Portugali eelarvepuudujääk eelmisel aastal 4,2% SKT-st.

Rahastus on ohus

Kui komisjon saab oma tahtmise ning Hispaaniale ja Portugalile kehtestataksegi sanktsioonid, ootavad neid ees trahvid suurusega kuni 0,2% SKT-st. Hispaaniale tähendaks see umbes 2 miljardi, Portugalile aga 400 miljoni euro suurust summat.

Samuti külmutataks osa riikidele eraldatavast ELi rahastusest. Komisjoni ettepaneku peavad veel heaks kiitma liikmesriikide esindajad ELi nõukogus.

Varem pole ühelegi riigile selliseid meetmeid kehtestatud. Komisjonil oli küll plaanis seda juba selle aasta mais teha, ent viimasel hetkel lükati otsus edasi Hispaania üldvalimisi ning brittide rahvahääletust silmas pidades.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy aga toonitas enda juhitava valitsuse pingutusi eelarvedefitsiidi vähendamisel aastatel 2011-2015. Selle ajaga on vastav näitaja langenud üheksalt protsendilt viie protsendini. «Ma loodan, et asju aetakse mõistlikult,» ütles Rajoy sel nädalal ajakirjanikele.

Ka Itaalia peaminister Matteo Renzi on Hispaania ja Portugali karistamise vastu, viidates pingelisele poliitilisele ja majanduslikule olukorrale. Hispaania ajalehe EL Pais väitel on enamik ELi liidritest Renziga sarnasel seisukohal.

Ent nii Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble kui ka tema Hollandi kolleeg ja eurogrupi juht Jeroen Dijsselbloem rõhutasid ELi eelarvereeglite range täitmise vajalikkust, kindlustamaks nende tõsiseltvõetavust.

Lõplik sõna kogu asjas on ELi rahandusministritel, kes arutavad komisjoni ettepanekut oma kohtumisel 12. juulil. Kui ministrid on komisjoniga päri, on viimasel 20 päeva aega, et otsustada täpse trahvisumma suurus.

ELi allikate sõnul ei kehtestaks aga komisjon tõenäoliselt maksimummäära, vaid piirduks sümboolse summaga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles