Nüüd on see käes – negatiivne hoiusteintress tuleb (19)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Swedbank kehtestab alates reedest negatiivse hoiusteintressi teistele pankadele, sama kaalub ka Danske Bank.

Ehkki Euroopa Keskpank kehtestas hoiustele negatiivse intressimäärad juba kaks aastat tagasi, on meie kommertspangad selle edasikandmisest klientidele hoiustele hoidunud. Jaeklientidele negatiivset hoiusteintressi kehtestamist ei tule ilmselt mitte kunagi, aga selle võimaluse kehtestamist investeerimisettevõtetele ja suurettevõtetele on räägitud küll ja küll. Vähemalt viimased pool aastat ei räägita enam kas vaid millal.

Swedbank esialgu ettevõtetele negatiivset hoiusteintressi siiski ei kehtesta.

«Meie seisukoht täna on, et me ei ole ettevõtete hoiustele negatiivseid intresse kehtestanud ja hetkel ei ole seda ka kavas teha. Küll on juba pikka aega finantsturgudel üsna levinud praktika, kus professionaalsed turuosalised ehk teised pangad maksavad pangas hoiustamisel intressi. Oleme nüüd sarnast praktikat rakendamas ka nende professionaalsetele turuosalistele, kes meie juures hoiustavad,» selgitas Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask.

Varjatult on seda teinud juba SEB, kes ei ole küll negatiivseid intresse kui selliseid kehtestanud, küll on professionaalsetele turuosalistele rakendatud tasud erinevate valuutade hoidmise eest, et katta kulud mis kaasnevad näiteks Šveitsi frangi või Taani krooni nagu ka euro hoidmise eest.

«Need tasud on kehtinud juba mõnda aega,» ütles SEB Panga turunduse ja kommunikatsiooni divisjoni juht Silver Vohu.

«Professionaalsed turuosalised, see tähendab pangad ja teised finantsinstitutsioonid lähtuvad omavahelistes suhetes kahepoolsetest lepingutest ning nendes on juba mõnda aega tavaks, et hoiuseid hinnastatakse turutingimustel, ehk hoiuseintressid on olnud negatiivsed. See on vajalik ennetamaks võimalikku arbitraažiriski, ehk olukorda, kus suuremahulisi hoiuseid hakatakse nn parkima nendes pankades, kus see on soodsam kui keskpangas,» lisas ta.

Negatiivse hoiusteintressi kehtestamist kaalub ka Danske Bank.

«Võttes arvesse pikaajalised negatiivsed intressimäärad erinevates valuutades, teistes riikides väljakujunenud turupraktikat ja keskpankade rahapoliitikat, on loomulik, et see avaldab ühel hetkel mõju ka meile,» ütles panga kommunikatsioonijuht Tõnu Talinurm.

«Turuolukorrast lähtuvalt kaalume oma võimalusi ja jõuame peatselt otsusteni,» lisas ta.

Teised suuremad pangad negatiivset intressi hoiustele kehtestada ei plaani. Seda vähemalt esialgu.

Nordea Pank ütles, et ei ole hetkel kehtestamas hoiustele negatiivseid intressimäärasid, aga teevad otsuseid jooksvalt, vastavalt turuolukorrale.

LHV Panga juht Erki Kilu kinnitas: «Me ei ole kehtestanud ühelegi kliendile negatiivset intressimäära ja hetkel ei plaani seda ka teha.»

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles