Suur dividend viis Neste Eesti kahjumisse

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRN01: P
PRN01: P Foto: MAILIIS OLLINO/PRNPM/EMF

Eesti ühe suurema kütustemüüja Neste Eesti maksis eelmisel aastal omanikule 42 miljonit eurot dividendi, mille tõttu sai ettevõte 5,2 miljonit eurot kahjumit.

2014. aastal teenis ettevõte 5,8 miljonit eurot kasumit.  Dividendidelt maksis Neste 10 miljonit eurot tulumaksu.

Suuremahuline dividendimakse tehti Neste Eesti ASi nõukogu otsusel arvestades, et varasemate aastate jooksul kogutud jaotamata kasum oli kasvanud oluliselt suuremaks ettevõtte tänasest vajadusest täiendava käibekapitali või uute investeeringute järele, selgitas ettevõte pressiteate vahendusel.

Üle-eelmisel aastal Neste Eesti omanikutulu ei maksnud, kahel varasemal aastal maksis kummalgi viis miljonit eurot.

Neste Eesti eelmise aasta käive langes 34 protsenti 238 miljoni euroni. Ettevõtte sõnul oli iseloomustas 2015. aastal Eesti kütuseturgu maailmaturu nafta hinna langusest tingitud mootorikütuste jae- ja hulgihindade jätkuv alanemine. Aasta võrdluses alanesid keskmised jaehinnad 17-19 senti liitrilt. Tihe hinnakonkurents põhjustas varasemast veelgi enam olulisi piirkondlikke hinnaerinevusi, mis omakorda survestas märkimisväärselt marginaale. Olukord käibemaksupettustega kütuseturul on mõnevõrra paranenud, samas sagenesid 2015 aastal raske kütteõli abil aktsiisimaksuga manipuleerimise juhtumid. Aasta võrdluses imporditi Eestisse bensiini ja diislikütuseid 3 protsenti rohkem, kokku 1,115 miljardit liitrit. Jätkus diislikütuse osakaalu kasv kogutarbimises: bensiini tarbimine vähenes 1,3 protsenti ja diislikütuse tarbimine kasvas 4,8 protsenti.

Neste Eesti peadirektor Ivar Kohvi sõnul oli 2015 aasta tegus: "Avasime kaks uut tanklat ja valmistasime ette täiendavaid laienemisprojekte“. „Vaatamata heitlikele turuoludele, suutsime ka sel aastal turuosa kasvatada. Mõningane käibe ja ärikasumi vähenemine oli ootuspärane ja kooskõlas globaalse toormehindade langusega ning konkurentsisituatsiooniga,“ lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles