Eesti Energia: säästame firmasid suurest ehmatusest

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Eesti Energia äriklientidele mõeldud leheküljelt.
Fragment Eesti Energia äriklientidele mõeldud leheküljelt. Foto: www.energia.ee

Eesti Energia väitel tuleb firmadele kasuks elektrihinna samm-sammult tõstmine, sest nii annab vältida järsku hinnatõusu, mis võib muidu järgneda elektrituru avanemise järel.


Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasik nõustus, et elektrihinna tõstmine 1. jaanuarist mõjutab praeguses jahtuvas finantsolukorras oluliselt firmade tegevust. Kuid ta leidis selles sammus ka ettevõtete jaoks positiivset.

«See peaks panema ettevõtted täna mõtlema, kuidas muuta oma elektrikasutust efektiivsemaks.»

Kaasiku andmetel on Eesti üks odavama elektrihinnaga riike Euroopas ning avatud turuga naaberriikides on kilovatt-tunni hinnad mõnel puhul ligi kaks korda kõrgemad.

Seetõttu on tema sõnul lähiaastatel paratamatu ka elektrihinna oluline kallinemine Eestis ja sammhaaval tõstmine aitab ettevõtetel sellega paremini kohaneda.

Kaasiku väitel tabab elektrihinna tõus enim suurtarbijaid, mille arvest moodustab valdava osa elektrienergia hind ning muude komponentide (võrguteenus jne) osakaal on proportsionaalselt väiksem.

Kui koduklientidele on keskmine elektrienergia hinna tõus 5,2 protsenti, siis äriklientidele madalpingel kuni 5,5 protsenti. Keskmisel ärikliendil keskpingel või põhivõrgus tõuseb hind kuni 7,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles