Kallas ja lennujaamade juhid arutasid ilmamuresid lennunduses

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevates lennujaamades üle Euroopa ootasid inimesed jõuluajal päevi, et koju pääseda.
Erinevates lennujaamades üle Euroopa ootasid inimesed jõuluajal päevi, et koju pääseda. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas arutles täna Euroopa lennujaamade esindajatega lumest tingitud lennuprobleemide üle.

Euroopa Komisjonis transpordiküsimuste eest vastutav Kallas kohtus täna Brüsselis Euroopa suuremate lennujaamade peadirektoritega, et arutada detsembris tugeva lumesaju tõttu lennunduses tekkinud probleeme ja nende vältimist edaspidi.

Mullu jõuluajal sundis halb ilm osaliselt või täielikult sulgema suuremaid lennujaamu, mis häiris tugevasti lennuliiklust kogu Euroopas. Mitu tuhat reisijat pidid öö veetma lennujaamades ning 35 000 lendu tühistati. See on rohkem kui kogu 2009. aasta jooksul ärajäänud lendude arv kokku. Euroopa Komisjon esitab konkreetsed meetmed, et lahendada kõige olulisemad küsimused esimese poolaasta lõpupoole avaldatava nn lennujaamapaketi raames.

Kallas märkis, et kui vulkaanipurskest tekkinud tuhapilve oli lennundusspetsialistidel pea võimatu ette näha, siis talv saabub igal aastal ja selleks peab valmis olema. «Lennundussektor peab kavandama ja rakendama abinõud ettenägematus olukorras tegutsemiseks. Eelkõige tuleb meil Euroopa lennujaamades reisijate huvides kehtestada teeninduse ja selle kvaliteedi miinimumnõuded,» rääkis ta.

Lennujaamade esindajad tõid välja, et lumerohkus sattus ühele kõige kiiremale ajale aastas ja tabas lennujaamu, mis töötavad peaaegu suutlikkuse piiril. Paljudel juhtudel oli lumekoristus liiga aeglane. Heathrow – üks suuremaid ja olulisemaid lennuliikluse sõlmpunkte ELis – oli suletud mitu päeva. See mõjutas ka teiste lennujaamade tegevust, sest need toimivad ühtses süsteemis. Reisijate teavitamine oli liiga aeglane ja ei suutnud ära hoida pikka ooteaega lennujaamades, tõdesid lennujaamade esindajad. Samuti halvas ja aeglustas lennujaamade tööd jäätõrjevedeliku nappus.

Et 2011. aasta jõulud mööduksid tõrgeteta, on Kallas palunud Euroopa lennujaamadel esitada aruanded järgmise talve võimalikuks eriolukorraks valmistumise kohta nii kiiresti kui võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles