Maailma suurim lihvimata teemant läheb täna avalikule pakkumisele (1)

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihvimata teemant Lesedi La Rona suurim viimase 100 aasta jooksul leitud teemant.
Lihvimata teemant Lesedi La Rona suurim viimase 100 aasta jooksul leitud teemant. Foto: SCANPIX

Eelmisel aastal Botswanast leitud maailma suurim teemant 1109 karaati (221,8 grammi) kaaluv lihvimata teemant läheb täna Londonis Sotheby’s oksjonimajas avalikule enampakkumisele.

Tegemist on ebahariliku pakkumisega, sest tavaliselt pakutakse sellised teemandid käputäiele kõrge kvalifikatsiooniga diilerile, kes uurivad kivi mitu nädalat ja arvutavad välja, mitu lihvitud vääriskivi saab sellest lõigata, kirjutab The New York Times.

Viimasel ajal on lihvitud suuri teemante müüdud rekordiliste hindadega.

Mais müüdi 14,62 karaati (2,92 grammi) kaaluv lihvitud teemant Oppenheimer Blue, mis oli teemanditööstusgigandi De Beers suuromaniku Philip Oppenheimeri lemmikteemant, 57,7 miljoni dollari eest. Päev varem müüdi 15,38 karaati (3,08 grammi) kaaluv roosa teemant 31,6 miljoni dollari eest.

Mais müüs teemandikaevandaja Lucara, kes omab ka täna müüki minevat vääriskivi, 813 karaati (162,6 grammi) kaaluva teemandi 63 miljoni dollari eest ehk 77 500 dollarit karaat (karaat võrdub 0,2 grammiga).

Müüki minev teemant nimega Lesedi La Rona (setswana keeles meie valgus) on maailma suuruselt teine teemant. Maailma suurim on 3106 karaadine (621,2 grammi) Lõuna Aafrikast 1905. aastal leitud Cullinan, mis lõigati hiljem üheksaks lihvitud kiviks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles