Brexit tõmbab languskeerisesse kaasa ka Aasia turud

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexit on ka Aasia aktsiaturul parajalt segadust külvanud.
Brexit on ka Aasia aktsiaturul parajalt segadust külvanud. Foto: BAY ISMOYO/AFP

Suurbritannia lahkulöömine euroliidust avaldab mõju paljude riikide majandustele üle kogu maailma ja puutumata ei jää sellest ka Aasia turud, kus suurimat tagasilööki ennustatakse Hongkongi majandusele.

«Jääge ootama järellainetust,» hoiatasid Jaapani maaklerfirma Nomura analüütikud Aasia riike Brexitiga kaasneva majanduskahju osas, vahendab majandusuudiste portaal Quartz. Nomura analüütikud alandasid majanduskasvu prognoosi kogu piirkonnale 5,9 protsendilt 5,6 protsendile.

Suurimat tagasilööki ennustavad nad piirkonna finantskeskuste Hongkongi ja Singapuri majandustele nende väga avatud majanduskeskkonna ja rohkem kontrollitud vahetuskursside tõttu. Sealjuures prognoosivad nad näiteks Hongkongile 0,2-protsendilist majanduslangust.

Hongkongi majandusnäitajad juba näitasid selle aasta esimeses kvartalis 0,4-protsendilist majanduslangust, võrrelduna eelmise aasta sama perioodiga. Peamiste põhjustena tuuakse välja langust ekspordinumbrites, jaemüügi käibes ning tohutult aeglustunud kinnisvara turus, mis on järgnenud Hiina majanduskasvu aeglustumisele.

Enim on Nomura analüütikud mures kohaliku kinnisvaraturu pärast, mis nende hinnangul juba praegu on väga hapras seisus. Küll aga ei tohiks analüütikute prognoos tulla Hongkongile erilise üllatusena, kuna juba varasemalt on finantskeskust hoiatatud võimaliku majanduslanguse eest. 

See tähendaks siis majandusnäitajate langust kahes järjestikuses kvartalis. Brexiti järel on see muutunud praktiliselt vältimatuks.

Üldiselt on Aasia majandused väga avatud ja seetõttu on ka nende kaubavahetusvood Brexiti järel väga haavatavad, iseäranis Hongkongi puhul. 2015. aastal moodustas Hongkongi eksport Euroopa Liidu riikidesse 14 protsenti SKP-st, olles sellega kõrgeim Aasias. Kuna Brexiti järel tugevneb ka USA dollar ja sellega seotud Hongkongi dollar, ennustatakse selle negatiivset mõju nii Hongkongi turismi- kui jaesektori käibele. 

Ka finantsteenustele avaldab Brexit negatiivset mõju, kuna Suurbritannia pangad panustasid 2015. aastal 2,6 protsenti Hongkongi SKP-sse, mis on Singapuri järel kõrgeim Aasias, ja pärast Brexitit nad suure tõenäosusega vähendavad äritegevust Hongkongis.

Vaata graafikult, kui palju mõjutab Brexit teiste piirkonna riikide majandusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles