Viis viga, mida praktikal olles vältida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praktikant. Pilt on illustratiivne.
Praktikant. Pilt on illustratiivne. Foto: PantherMedia

Praktika annab noorele esmase töökogemuse ja on hea võimalus end potentsiaalse tööandja ees parimast küljest näidata. Eesti Tööandjate Keskliit juhib seoses parimaid praktikante tunnustava «Praktik Cum Laude» konkursiga tähelepanu viiele levinud veale, mida noored praktikal olles vältima peaksid.

Lähed mütsiga lööma

Nii praktikaintervjuule kui ka esimesele praktikapäevale minnes on oluline ära teha põhjalik kodutöö. Tee lähemalt tutvust oma praktikaettevõtte tegevusvaldkonnaga, vaata üle tähtsamad kliendid ja ajalugu. Tutvu ka ettevõtte viimaste sündmuste ja saavutustega, kuna see aitab tiimi kiiremini sisse elada ning nii demonstreerid oma huvi ning pühendumust. Hea ettevalmistus aitab end noorel praktikaettevõttes ka enesekindlamalt tunda.

Hoolimatu suhtumine tähtaegadesse

Praktikantidel on tihti korraga käsil mitu ülesannet, seega on organiseeritus tähtis omadus. Õpi oma aega planeerima ning kui sa tead, et ei jõua ülesandega tähtajaks valmis, anna sellest kohe teada. Pea meeles, et sinule usaldatud kohustustesse tuleb suhtuda vastutustundlikult, kuna sinu panusega arvestatakse.

Küsimuste mitteesitamine

Ära karda küsida küsimusi ja juhendamist, kartes näida rumal, ning astu oma mugavustsoonist välja. See näitab, et oled valmis õppima ning sul on siiras huvi nii enda kui ka oma kolleegide tööülesannete ja ettevõtte vastu. Küsimuste esitamata jätmine võib jätta sinust ükskõikse mulje ja kahandada kolleegide valmisolekut sinu arengusse panustamiseks.

Liigne familiaarsus

Praktikal viibimine on soodne võimalus luua edasiseks häid koostöösidemeid, mistõttu tasub võtta aega oma kolleegidega tutvumiseks. Ära aga unusta, et isegi kui su töökaaslased ja teised praktikandid suhtuvad sinusse kui sõpra, siis mõtle läbi, kuidas käitud ja millist infot jagad. Säilita professionaalne meel.

Väljakutsete pelgamine

Praktikal avaneb sul kindlasti võimalus teha ülesandeid, millega pole varem kokku puutunud. Kui rahuldud üksnes turvaliste ja juba tuttavate tegevustega, pidurdad oma arengut. Ära mine lihtsa vastupanu teed, vaid innusta oma ülemust ja kaastöötajaid andma sulle vastutusrikkaid ülesandeid. Just nii õpid kõige rohkem, rikastad oma kogemustepagasit ja mõjud tulevasele tööandjale atraktiivsemana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles