Pingeline pidusöök Washingtonis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Hu Jintao Pekingis Tiananmeni väljakul olümpiatuld süütamas.
Hiina president Hu Jintao Pekingis Tiananmeni väljakul olümpiatuld süütamas. Foto: Reuters / Scanpix.

Käimas on, nagu paljud arvavad, mitme kümnendi tähtsaim kahepoolne tippkohtumine. Päevil, mil Hiina president Hu Jintao USAs viibib, üritatakse «algseadistada» suhet, mida on räsinud rida diplomaatilisi ja majanduslikke vaidlusi.

Neljapäevalise visiidi algust varjutasid eile Taiwani raketikatsetused. Taiwan katsetab rakette harva ja tuletas sellega ilmselt meelde, kuivõrd järjekindlalt Peking Washingtoni survestab, et viimane kärbiks relvamüüki Taipeile.

Avalikkuse pilgule pakub külaskäik suurejoonelist etiketti, omavahelistes kõnelustes võtab Obama administratsioon eeldatavasti palju karmima tooni, olles juba ette valmistunud Pekingile agressiivsemalt ja enesekindlamalt lähenema.

Kuigi visiidi jooksul sõlmitakse arvatavasti sadade miljonite dollarite eest ärilepinguid, keskendub USA siiski Hiina tagasikutsumisele selliste küsimuste juurde nagu Põhja-Korea tuumaprogramm ja globaalmajandus.

Kuigi päevakorras on jätkuvalt ka Hiina valuuta, tahab USA siiski juhtida kõnelusi teises suunas: näiteks Hiina turu avatusele ja intellektuaalomandi õigustele.

Peking on omalt poolt kinnitanud, et kavatseb rõhutada oma muret USA lõdva rahapoliitika pärast, mis nende uskumust mööda kütab üles Hiina inflatsiooni. Samuti tahab Hiina osutada nõrkadele regulatsioonidele globaalse panganduskriisi künnisel.

Hu visiidi avalöök anti eile eraviisilise õhtusöögiga Obamaga Valges Majas, ilma abikaasadeta.

USA ametnike sõnutsi oli Obama 2009. aastal Pekingit külastades väga frustreeritud, et kohtumised Huga toimusid range stsenaariumi järgi. Eilne õhtusöök oligi mõeldud selleks, et anda neile võimalus saavutada omavahel lähedasem kontakt.

Täna toimub Hu auks Valges Majas pidulik lõunasöök, pärast seda peaksid nad koos Obamaga pressikonverentsi andma.

2009. aastal Pekingis toimunud ühisel pressikonverentsil liidritele küsimusi esitada ei võimaldatud.

Neljapäeval peab Hu Washingtonis kõne USA juhtivatele äriinimestele. Reedel külastab Hu Chicagot, kus keskendutakse kaubandusele.

USA suurim tööstusgrupp General Electric kirjutab sel nädalal Hiinaga alla terve rea lepinguid, mis puudutavad energiavaldkonda, raudteid ja lennundust. Lepingute kogumaht tuleb ilmselt enam kui 4 miljardit dollarit, USAs peaks selle tulemusel «tekkima või säilima» ligikaudu 4700 töökohta.

Kaks tehingut – mis puudutavad avioonikat ja söe gaasistamist – toovad kaasa ka ühisettevõtete tekke, kuhu GE suunab moodsamat tehnoloogiat. Selliste sammudega käib aga kaasas oht, et Hiina võib lääne oskusteabe üle lüüa.

Peking soovib üle kõige, et visiit sujuks protokolli poolest laitmatult, ilma viperuste ja piinlike diplomaatiliste intsidentideta.

Taiwani raketikatsetusi saareriigi edelaosas käis isiklikult vaatlemas president Ma Ying-jeou, kes märkis hiljem, et «ei olnud rakettide täpsusega päris rahul». Ta lisas, et testid «ei olnud vähemalgi määral seotud» Hu USA visiidiga.

Tegemist on esimese Taiwani-poolse raketikatsetusega pärast seda, kui suhted Hiinaga kahe aasta eest dramaatiliselt paranema hakkasid. «See on poliitiline signaal, et me oleme ikka veel olemas, ärge meid unustage,» ütles politoloog ja Hiina-Taiwani suhete ekspert George Tsai.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles