Meie pensionifondid on naelakindlad (2)

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutavahetuspunkt Londonis
Valuutavahetuspunkt Londonis Foto: SCANPIX

Suurbritannia naela ning sealsete aktsiate suur kukkumine meie pensionifondidele erilist mõju ei avalda, sest investeeringuid naelaga seotud varadesse on tehtud minimaalselt, nähtub meie pensionifondide investeeringute värskeimatest raportitest (31. mai seisuga).

Ainsateks naelsterlingi-investeeringuteks teise samba pensionifondides on börsil kaubeldava fondi Lyxor FTSE 100 osakud, mis on Swedbanki fondide K2, K3 ja K4 portfellides. Kõige rohkem on selle fondiosakuid agressiivse pensionifondi K4 portfellis (3,98 protsenti), seejärel pensionifondi K3 portfellis (1,76 protsenti) ning pensionifondis K2 on selle fondi osakuid 0,42 protsenti.

Teistes pensionifondides otseseid naelainvesteeringuid ei ole, mis ei tähenda, et neid absoluutselt ei ole. Kaudselt võib olla ja kindlasti on naeltes nomineeritud fondide osakuid ning Londoni börsil noteeritud Suurbritannia ettevõtete aktsiaid erinevates regionaalsetes ja globaalsetes investeerimisfondides ja fondifondides. Kuid nendes on naelamõju väga väike.

Siiski mõjutab Brexit meie pensionifonde see, mis toimub globaalsetel finantsturgudel. Brittide jaanilaupäeval tehtud otsus Euroopa Liidust välja astuda, viis finantsturud küll suurde langusesse, aga suuri kataklüsme see endaga kaasa ei toonud. Vähemalt senini pole vajalikuks turgudele sekkumist pidanud ka suurte riikide keskpangad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles