Eesti inimeste ja ettevõtete laenud kasvasid mais 6 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Eesti ettevõtete ja majapidamiste laenud kasvasid mais aastaga 6 protsenti; kuuga suurenes Eestis tegutsevate pankade laenu- ja liisinguportfelli maht 130 miljoni euro võrra ehk 16,4 miljardi euroni.

Ettevõtete laenud ja liisingud jätkasid mais kiiret kasvu. Laenude ja liisingute kogumaht suurenes aastaga 7 protsenti ning seda toetas peamiselt pikaajaliste laenude kasv. Uusi pikaajalisi laene on ettevõtetele sel aastal väljastatud keskmiselt 220 miljoni euro eest kuus, mida on neljandiku võrra rohkem kui aasta tagasi, teatas Eesti Pank.

Laenukasvu on panustanud enamiku tegevusalade ettevõtted, kõige enam aga tööstus- ja kinnisvaraettevõtted. Ettevõtete pikaajaliste laenude ulatuslikum väljastamine võib olla märk investeerimisaktiivsuse kasvust. Sellele on viidanud teisedki majandusnäitajad: masinate ja seadmete hoogsam import, ehitusmahu kasv ja käibedeklaratsioonide põhjal ka käibemaksukohustuslaste investeeringute suurenemine.

Kinnisvaraturul on nii tehingute maht kui ka keskmine hind jäänud enam-vähem aastatagusele tasemele. Kuigi mais väljastati uusi eluasemelaene 96 miljoni euro eest ehk ligikaudu viiendiku võrra rohkem kui samal ajal aasta tagasi, oli märtsis ja aprillis aktiivsus väiksem, teatas Eesti Pank.

Seda arvesse võttes anti uusi laene sel kevadel välja umbes samas mahus kui aasta tagasi. Eluasemelaenude aastakasv püsib juba pea 12 kuud 4 protsendi tasemel. Majapidamiste muude laenude maht jätkas aga peamiselt autoliisingu tõttu kiiret kasvu. Mais suurenesid muud laenud aastataguse ajaga võrreldes 8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles