Euroopa kriisikõnelused: alanud nädal toob arvukalt kõrgetasemelisi kohtumisi

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriigi ja ELi lipud.
Ühendkuningriigi ja ELi lipud. Foto: SCANPIX

Pärast Suurbritannia rahvahääletust Euroopa Liidu (EL) liikmesuse üle on sel nädalal oodata mitut tippkohtumist nii ELi tasandil kui ka kahepoolsete kõneluste näol, kirjutab BBC.

Esimesed kohtumised toimuvad juba täna, kui Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kohtub Berliinis ELi ülemkogu eesistuja Donald Tuskiga. Sellele järgnevad kõnelused Prantsusmaa presidendi Francois Hollande'i ning Itaalia peaministri Matteo Renziga. Õhtupoolikul on oodata ka valitsusjuhtide ühisavaldust, pärast mida peaksid läbirääkimised jätkuma õhtusöögil.

Homme koguneb erakorralisele istungile Brüsselis Euroopa Parlament, et arutada Brexiti järelmeid. Istungil peaksid kõnelema Donald Tusk ning Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Samuti on oodata sõnavõtte fraktsiooniliidritelt, teiste seas ka Brexiti pooldajalt Nigel Farage'ilt.

Sama päeva pärastlõunal saabuvad Brüsselisse ELi ülemkogule ka liikmesriikide valitsusjuhid. Tippkohtumisel on oodata Briti peaministri David Cameroni briifingut kolleegidele, kus ta peaks selgitama poliitilist olukorda Ühendkuningriigis. 

Kolmapäeval läheb ülemkogu edasi riigijuhtide hommikusöögiga, kus Cameron enam ei osale. Hommikused kõnelused peaksid keskenduma Suurbritannia lahkumisprotsessile EList ühenduse toimimise leppe artikli 50 alusel. Samuti on ülemkogu eesistujal Tuskil plaanis algatada laiapõhjaline arutelu ELi tuleviku üle. Kokkuvõtteid tippkohtumisest on oodata pärastlõunastel pressikonverentsidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles