Ajalugu ei kordunud: George Soros jättis Brexitile panustamata (8)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Soros
George Soros Foto: SCANPIX

Inglise panga alistajana tuntud multimiljardärist investor George Soros ei panustanud enne Brexitit naela kukkumisele, kirjutab Bloomberg.
 

Soros sai finantsmaailmas kuulsaks 1992. aastal, mil ta panustas hiigelsummasid sellele, et Suurbritannia on sunnitud naela devalveerima ning selle Euroopa vahetuskursimehhanismist (ERM) tagasi võtma. Sorose hinnang osutus õigeks ning naela massilise lühikeseksmüümise abil teenis ta investoritele üle miljardi dollari kasumit.

Seekord Soros Brexitile ja sellest tulenevale naela väärtuse kukkumisele ei panustanud.

«Samal ajal kui Soros väitles avalikult selle poolt, et Suurbritannia jääks Euroopa Liitu, ei spekuleerinud ta naela vastu,» ütles investori kõneisik meili teel Bloombergile. «Sellegipoolest teenis ta tänu oma üldisele  maailmaturgusid puudutavale negatiivsele hoiakule mõnede teiste investeeringute abil kasumit,» lisas kõneisik.

Mõned päevad enne Brexiti referendumit hoiatas Soros, et juhul kui britid otsustavad end Euroopa Liidust välja hääletada, võib nael dollari vastu odavneda rohkem kui 20 protsenti. Pärast referendumi tulemuste avalikustamist on langus tõepoolest märkimisväärne olnud. Nael kukkus reedel 8,1 protsenti, täna on languseks olnud juba 2 protsenti.

«Katastroofiline stsenaarium, mida paljud kartsid, ongi lõpuks tõeks saanud. See tähendab, et Euroopa Liidu lagunemine on praktiliselt tagasipööramatu protsess,» kommenteeris Soros Brexitit laupäeval avaldatud essees.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles