Pisarad Brüsselis ehk võidu võttis Kleenex (3)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanikud ja ametnikud eile Brüsselis pressikonverentsilt lahkuvale Jean-Claude Junckerile järele plaksutamas.
Ajakirjanikud ja ametnikud eile Brüsselis pressikonverentsilt lahkuvale Jean-Claude Junckerile järele plaksutamas. Foto: FT.com

Neljapäeva õhtul kogunesid Brüsseli saatkonda Briti diplomaadid ja ametnikud, et elada kaasa esialgu kindlana näivale – kuigi napile – «jääjate» edule. Siis hakkasid laekuma tulemused ja lurisema ninad.

Paarsada meetrit eemal, Euroopa Komisjoni peakorteris, nuuksusid brittidest töötajad. Nukrus haaras teistegi rahvaste esindajaid. «Täna on üks võitja – ja see on Kleenex,» ütles üks eurokraat.

Kõikvõimalike maade diplomaatidele Brüsselis oli Briti referendumi tulemus parimal juhul sügav šokk, kirjutab Financial Times – kohati koguni traumaatiline.

«Me kõik kuulsime ärgates uudist, mida me ei tahtnud kuulda,» võis lugeda kõrge Euroopa Parlamendi ametniku emailist oma tiimile. Ta pani inimestele tungivalt südamele «tõusta kõrgemale oma loomulikust kalduvusest Ühendkuningriiki karistada» ning võita ära «omaenda pettumus ja kahtlused.»

Paljudel Euroopa Liidu institutsioonides töötavatel brittidel on nüüd kõhedavõitu tunne ebakindla tuleviku ees – mida sugugi ei leevendanud Euroopa Liidu liidrite reedesed reaktsioonid ning nõudmised, et Ühendkuningriik end nüüd kiiremas korras minekule asutaks.

Vaid veidi leevendas töötajate löödud olekut Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri lubadus teha kõik temast sõltuv, et Brüsseli palgal olevaid britte «selles keerukas protsessis» aidata.

Kõikidele komisjoni töötajatele kirjutas Junker eile järgmist: «Ma tean, et teil kõigil on legitiimsed ootused oma õiguste ja kohustuste suhtes, teil võivad olla Brüsselis kaasas teie perekonnad ja teie lapsed, kes võivad käia siinsetes koolides.»

Pressikonverentsil küsis BBC reporter Junckerilt, kas Brexit põhjustab Euroopa Liidu lõpu. Juncker lahkus ruumist, jättes vastusena õhku vaid ühe sõna. «Ei.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles