Suurbritannia keskpank on valmis andma lisaraha

Liis Kängsepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UK keskpank tutvustas hiljuti uus 5-naelaseid rahatähti, kus peal Sir Winston Churchill ja kuninganna Elizabeth.
UK keskpank tutvustas hiljuti uus 5-naelaseid rahatähti, kus peal Sir Winston Churchill ja kuninganna Elizabeth. Foto: Joe Giddens/PA Wire/Press Association Images

Bank of England ehk Suurbritannia keskpank teatas täna hommikul, et nad on valmis turgudel ja majanduses tekkivaks volatiilsuseks, mis järgneb pärast Suurbritannia otsust lahkuda ELst, ning on valmis pannud 250 miljardit naela täiendavaid rahalisi vahendeid.

Keskpanga president Mark Carney ütles BBC vahendusel, et ei kõhkle, kui kasutusele on vaja võtta täiendavad meetmed. «Igaks juhuks ning turgude toimimise huvides on Inglise pank valmis suunama enam kui 250 miljardit naela täiendavaid vahendeid enda tavapärasteks turuoperatsioonideks,» rääkis ta.

«Inglise pank saab pakkuda ka märkimisväärset likviidsust, kui on vajadus välisvaluuta järele. Loodame, et insitutsioonid kasutavad seda rahastust, kui selle jaoks vajdus tekib,» rääkis Carney.

Ta kinnitas, et keskpank jälgib sündmuste arenguid ning kehtestab vajadusel täiendavaid meetmeid. Lähinädalatel hinnatakse olukorda ja kaalutakse, kas lisameetmeid on tarvis.

Keskpank teatas täna hommikul oma pressiteates, et on teinud kõik vajaliku, et tänasteks sündmusteks valmis olla. Kuniks turud ja UK majandus uue olukorraga kohanevad, võetakse vajadusel kõhklematult kasutusele ka lisameetmeid. «Kohanemist toetab UK tugev finantssüsteem, mida Bank of England on viimase seitsme aasta jooksul pidevalt tugevdanud,» teatas pank. «Kapitalinõuded meie suurimatele pankadele on praegu kümme korda kõrgemad kui enne (2009. aasta) kriisi.»

Pank viis hiljuti läbi suuremate pankade stressitestid, kus jälgiti, mis saaks pankadest stsenaariumi korral, mis on tunduvalt tõsisem kui see, millega riik praegu silmitsi seisab.

«Selle tulemusena on Suurbritannia pangad tõstnud oma kapitaliseeritust rohkem kui 130 miljardit naela võrra ja neil on rohkem kui 600 miljardi naela ulatuses kõrge kvaliteediga likviidseid varasid,» teatas keskpank. «See lisakapital annab pankadele paindlikkuse, mida nad vajavad selleks, et jätkata laenude andmist ettevõtetele ja kodumajapidamistele ka keerulistel aegadel.»

Suurbritannia valijate eilsel referendumil tehtud otsus Euroopa Liidust lahkumiseks andis täna hommikul maailma aktsiaturgudele tugeva hoobi. 100 Suurbritannia suurimat börsifirmat koondava FTSE 100 indeksi futuurid kukkusid 9 protsenti, USA 500 suurimat börsifirmat koondava S&P 500 indeksi futuurid kukkusid maksimaalselt lubatud 5,1 protsenti, Toornafta hind New Yorgi börsil langes  5,1 protsenti 47,56 dollarini barreli kohta. Jaapani Topix indeks kukkus 7 protsenti, Euro Stoxx 50 indeksi puhul oli languseks 11 protsenti.

Briti naela väärtus kukkus viimase 30 aasta madalaimale tasemele. Reutersi andmetel ei kaotanud nael oma väärtust nii kiiresti ka ülemaailmse finantskriisi ajal. Oma hoobi sai ka euro, mis langes 3,2 protsenti, kuna investorid on hakanud selle tuleviku pärast hirmu tundma. Dollar kukkus 4 protsenti, viimati langes selle väärtus nii kiirelt 1998. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles