Tartumaal hukkunud sigade omanik: surmava elektririkke põhjustas äike (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead.
Sead. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ööl vastu teisipäeva Tartumaa seafarmis hukkunud nuumsead kuulusid Tiit Nilsoni ettevõttele OÜ Friendsland. Seafarmi omaniku kinnitusel tegid nad kõik endast oleneva, et sead päästa, kuid see ei õnnestunud.

«Äikese tagajärjel toimus voolukatkestus,» rääkis Nilson põhjuste osas, mis seiskasid ööl vastu teisipäeva tema Alatskivil asuvas seafarmis sundventilatsiooni, mille tagajärel hukkus ligi 200 siga. Enne õnnetust kuulus ettevõttele suurusjärgus 2500 siga.

Tema kinnitusel on seafarmis ka varasemalt esinenud elektrikatkestusi, kuid selleks puhuks on olemas nii varugeneraatorid - mis on ka korduvalt käigus olnud -, kui ka teavitus- ja häiresüsteemid. «Tegime kõik endast oleneva, aga 151 siga suri,» nentis ettevõtte omanik.

Veterinaar- ja toiduameti loomakaitse büroo juhataja Tarmo Serva sõnul on ajavahemikus 2010 kuni 2016 juunikuuni Eestis esinenud kaks sarnast juhtumit, kus sead elektririkke tõttu farmides hukkusid. Neist esimene juhtus 2010. aasta augusti alguses Tartumaal Jampo sigalas, kus voolukatkestuse tõttu lämbus 360 nuumikut.

Veterinaar- ja toiduamet omaniku suhtes väärtegu ei algatanud. Küll aga esitas Eesti Loomakaitseselts toona veterinaar- ja toiduametile vaide, mille kontrollimisel selgus, et loomapidaja käitus vastavalt seadusele, kuna avas uksed ja aknad. «Kahjuks sellest ei piisanud,» lausus Serva. Ta lisas, et ka kohus leidis, et tegemist oli vääramatu jõuga.

Teine juhtum leidis aset 2012. aasta septembri teises pooles, kui Läänemaal Atria Farmide Linnamäe sigalas hukkus sundventilatsiooni väljalülituse tõttu 172 nuumikut. Küll aga selgus selle juhtumi puhul, et alarmsüsteem oli paigaldatud ainult emistele ja põrsastele. 

Nii tegi veterinaar- ja toiduamet juhtunu alusel ettekirjutuse koos sunniraha hoiatusega. Sama aasta detsembris toimunud järelkontrolli ajaks oli sundventilatsiooni alarmsüsteemid paigaldatud kõikidele rühmadele. «Järelkontrolli käigus ka testiti süsteemi, mis oli töökorras,» sõnas Serva.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles