Alkoholitootja kirjutab käibe languse aktsiisitõusu ja Vene sanktsioonide kraesse

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liviko juht Janek Kalvi
Liviko juht Janek Kalvi Foto: Sander Ilvest

Kodumaise alkoholitootja ja müüja Liviko mullune käive oli ligi 120 miljonit eurot, sellest ligi pool tasus ettevõte aktsiisimaksuks. Puhaskasumit teenis ettevõte 2,8 miljonit eurot.

«Järsult tõusnud aktsiisid on teinud alkoholitööstuse  tegevuse  väga keeruliseks – aktsiisitõusude tõttu on alkoholi etteostud  suuremahulisemad kui kunagi varem ning need on muutnud tootmise tsükliliseks, põhjustades koondamisi ning tööseisakuid,» rääkis Liviko juht Janek Kalvi, miks langes Liviko käive 2014. aastaga võrreldes kümme protsenti ning kasum 21 protsenti. 

«Lisaks on Eesti hüppelisest aktsiisitõusust tingitud hinnatõusud tekitanud elava piirikaubanduse Lätiga ning loonud soodsa keskkonna alkoholi salakaubanduse kasvuks,» nentis Kalvi. Nimelt langes Liviko kodumaise omatoodangu müügikäive langes võrreldes 2014. aastaga 20 protsenti ning käibe languse peamiseks põhjuseks on viinamüügi vähenemine. 

Viinade müüki mõjutasid peamiselt üldine kange alkoholi tarbimise langus ning 15-protsendiline aktsiisimäärade tõus, mis jõustus 2016. aasta veebruaris, tuues kaasa aktsiisitõusu eelse suuremahulise müügi edasilükkumise 2015. aasta detsembrist 2016. aasta jaanuari. Omatoodangu müügis kasvas jõudsalt džinnide kategooria. Importtoodete müük jäi võrreldes 2014. aastaga samale tasemele.

Liviko omatoodangu eksport vähenes võrreldes möödunud aastaga 16 protsenti, olles peamiselt mõjutatud kaubanduspiirangutest Venemaaga ning Ukraina kriisi jätkumisest. Kuigi Liviko viib oma tooteid enam kui 30 eksporditurule, jätkuvad samas ka uute turgude otsingud. Uued edasimüüjad on lisandunud kaheksasse riiki.

Liviko Läti tütarettevõte SIA Liviko müük kasvas 2014. aastaga võrreldes ühe protsendi ning brutokasum langes 2,5 protsenti.  Leedu tütarettevõte UAB Liviko müügitulu langes 2014. aastaga võrreldes 2,3 protsenti ning ettevõtte brutokasum kasvas 2,4 protsenti.

Eesti, Läti ja Leedu riigieelarvesse maksid AS Liviko grupi ettevõtted kokku 59,1 miljonit eurot alkoholi aktsiisi, millest Eesti riigieelarvesse läks 43,2 miljonit eurot, Läti riigieelarvesse 11,6 miljonit eurot ja Leedu riigieelarvesse 4,3 miljonit eurot.

AS Liviko on asutatud 1898. aastal ja kuulub Balti riikide kolme suurema alkoholifirma hulka. Ettevõte annab Eestis, Lätis ja Leedus tööd 317 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles