Odav nafta mõjutas Kodumaja kasumit

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodumaja AS juhatuse esimees LEMBIT LUMP.
Kodumaja AS juhatuse esimees LEMBIT LUMP. Foto: SCANPIX

Odav nafta ei jätnud puudutamata ka peamiselt Norrasse puitmaju ehitav aktsiaseltsi Kodumaja, mille eelmise aasta kasum kukkus enam kui veerandi võrra.

„Kodumaja ettevõtete 2015. aasta müügitulu ja kasum jäid väiksemaks eesmärgistatust, kuna Euroopas (ja mitte ainult) leidsid aset mitmed arengud, mille ulatust oli raske ette prognoosida ning mis omasid seetõttu  negatiivset mõju ka Kodumaja ettevõtete turgudele,“ kirjutatakse ettevõtte majandusaruandes.

Teada on, et Norrat mõjutas kõige rohkem nafta hinna drastiline langus, mis põhjustas seal klientide ebakindluse suurenemise ning Norra krooni nõrgenemine euro suhtes.

Kodumaja kasum kukkus eelmisel aastal 28 protsenti 6,6 miljoni euroni, käive kasvas kaheksa protsenti 56,4 miljoni euroni. Kodumaja 56 miljoni euro suurusest käibest moodustas eelmisel aastal 50,8 miljonit eurot müük Norrasse, 5,4 miljonit eurot Rootsi ning vaid 0,16 miljonit eurot Eestisse.

Ettevõte maksis eelmisel aastal 5,4 miljonit eurot dividende võrrelduna 4,4 miljoni euro suuruse omanikutuluga 2014. aastal.

Kodumaja suurim omanik on ettevõtte juht Lembit Lump, kellele kuulub osaühingu Bonaares kaudu 39,7 protsenti ehitusettevõtte aktsiatest. Eelmisel aastal maksis Lump sealt endale 100 000 eurot dividende. Eelmise aasta lõpu seisuga oli osaühingul Bonaares võimalik maksta dividende 18,57 miljonit eurot, millest 8,46 miljonit eurot on võimalik välja maksta 8,46 miljonit eurot.

Kodumaja aktsionäride hulka kuuluvad ka teiste hulgas Tõnu Laak, Heldur Meerits, Rain Lõhmus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles