Kuidas klapivad Pariis, Berliin ja Brexit?

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francois Hollande ja Angela Merkel
Francois Hollande ja Angela Merkel Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Saksa kantslerilt Angela Merkelilt ja Prantsuse presidendilt François Hollande’ilt suurt Brexiti-järgse Euroopa plaani oodata ei maksa, kirjutab Bloomberg.

Nimetatud liidrid kavatsevad küll brittide liidust lahkumise korral üksmeelt üles näidata, kuid ilmselt kõlab vaid juba tuttav sõnum ühistest eesmärkidest ja väärtustest, ütlesid Berliini ja Pariisi kõnelustega kursisolevad allikad.

Vaatamata viimastel päevadel korrutatud kinnitustele, et Euroopa Liit on Brexiti puhuks valmis, ei ole ühe kõrge valitsusametniku sõnutsi reedeks detailset plaani olemas.

Et üheski sahtlis kondikava pole, rõhutas ka teine ametnik. Kolmas hoiatas, et pole sugugi kindel, kas teised Euroopa Liidu liikmesriigid Saksa-Prantsuse ühtsuse ideele alla kirjutavad.

Kõik kolm palusid anonüümsust.

Tegelikult näevad mitmed ametnikud isegi võimalust, et Brexit ajaks kahe juhtiva Euroopa riigi erimeelsused teravamaks. Seda seetõttu, et Hollande armastab propageerida euroala tugevdamist ja riskide jagamise laiendamist, Saksamaa aga eelistaks kogu Euroopa Liitu hõlmavat tegevust.

«Nende prioriteedid on erinevad,» ütles telefoni vahendusel endine Itaalia peaminister Enrico Letta. «Saksamaa tegeleb pagulastega ja Prantsusmaa oma majandusega.»

Mainitu ei tähenda, nagu poleks üritatud. Kahe allika sõnutsi on Saksa ja Prantsuse liidrid tänavu korduvalt Brexitile reageerimise versioone arutanud. Aga nad polevat lihtsalt detailse strateegia asjus kokkuleppele jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles