Nõgesed jäid aktsiakuriteos lõplikult süüdi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter

Vennad Arvo ja Aare Nõges jäid börsifirma Skano aktsiatega tehtud tehingute tõttu turumanipulatsioonis lõplikult süüdi, kuna riigikohus ei võtnud teisipäeval nende süüasja menetlusse.

Vennad kuulsid esimest kohtuotsust mullu oktoobris, kui esimese astme kohus nad süüdi mõistis. Arvo Nõges sai karistuseks rahatrahvi 200 päevamäära ulatuses ehk 5200 euro eest, Aare Nõges aga 250 päevamäära ulatuses ehk 6750 euro eest. Nende investeerimisfirma VIP Invest sai trahvi 6000 eurot. Trahvidele lisandusid menetluskulud.

Nõgesed esitasid apellatsioonkaebused Tallinna ringkonnakohtusse, taotledes enda õigeksmõistmist, kuid teise astme kohus jättis tänavu veebruari keskel maakohtu lahendi muutmata. Seejärel esitasid süüaluste kaitsjad kassatsioonkaebused riigikohtusse, mis ei võtnud aga neid teisipäeval menetlusse. See tähendas ka süüdimõistmise ja karistamise lõplikku jõustumist.

Süüdistuse kohaselt ajasid vennad nõgesed Skano hinna kunstlikult üles, et vältida laenu tagatiseks olevate aktsiate sundmüüki, on kirjutanud Äripäev.

«Süüdistuse kohaselt seisnes meeste koostöö selles, et üks meestest pani vahetult enne börsi sulgemist aktsiad turuhinnast kõrgema hinnaga müüki ja teine ostis need selle kõrgema hinnaga ka kohe ära, mille tulemusena aktsia sulgemishind tõusis,» ütles uurimist juhtinud riigiprokurör Piret Paukštys lehele.

«Ilma koostööta ei oleks olnud võimalik turuhinda mõjutada, sest pelgalt turuhinnast kõrgema hinnaga aktsiate müüki panemine ei oleks hinda mõjutanud, kui keegi neid selle hinnaga ära ei oleks ostnud. Sellise koostöö tulemusena õnnestuski vältida ettevõtte tagatiste realiseerimist ning väärtpaberite positsioonide likvideerimist panga poolt,» lisas prokurör.

Arvo Nõges süüdistusega ei nõustunud ja märkis, et tehingud Skano aktsiatega olid isegi Eesti mõistes väga väikesed. «Seal käivet üldse ei ole ja tekibki küsimus, et ka ilma käibeta on võimalik aktsiatega manipuleerida. Ma arvan, et päris põnevaks kujuneb see kohtuprotsess,» lisas Nõges.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles