Eesti Energias kõigub mitusada töökohta (7)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.
Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter. Foto: Mihkel Maripuu
  • Senisest 5873 energeetikust võib alles jääda 5500 töötajat.
  • Ettevõtte soovib kasvatada kasumlikkust, hoolimata elektri madalast hinnast.
  • Eesti Energia kavatseb tõusta Baltikumi suurimaks taastuvenergia tootjaks.

Eesti Energia liidab kulude vähendamiseks senised struktuuriüksused nelja ettevõtesse, mille tagajärjel võib järgneva nelja aasta jooksul kaduda ligi 400 töökohta, teatas juhatuse esimees Hando Sutter.

Kui praegu töötab Eesti Energias 5873 inimest, siis elektri hinna madalseisu jätkudes võib töötajate arv väheneda 5500 inimeseni, selgus energiafirma lähiaastate strateegia tutvustamisel. Samas elektri- ja naftahindade märkimisväärse tõusmise korral võidakse töötajate arvu suurendada 6000 töötajani.

„Peamiselt tähendab see, et muutume nn raua firmast IT-firmaks,“ selgitas Sutter. „Eesti Energia järgmise viie aasta eesmärk on kasvatada kontserni müügitulu ja kasumlikkust ka olukorras, kus energiahinnad ei parane märkimisväärselt.“

Samas jätkab Eesti Energia ka edaspidi Ida-Virumaal suure tööandjana, sest Kirde-Eestisse jääb 72 protsenti ettevõtte töötajaskonnast.

Eesti Energia liidab kogu kontserni taastuvenergia tootmise ühte ettevõttesse Enefit Taastuvenergia, et viia killustatud ja erinevate üksuste alla kuuluv taastuvenergia tootmine ühtse juhtimise alla. Niimoodi soovitakse luua Baltikumi suurimaid taastuvenergia tootjaid, mis haaraks 40 protsenti Eestis toodetava elektrienergia mahust. „Kui täna toodame taastuvatest energiaallikatest, olmeprügist ja põlevkivigaasist kokku üle 700 gigavatt-tunni elektrit aastas, siis 2020. aastaks oleme eesmärgiks seadnud kasvatada seda üle kahe korra. See on ligi neljandik Eesti elektritarbimisest,“ sõnas Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.

Seni eraldi tegutsenud elektri ja õli tootmine koondatakse ettevõtesse Enefit Energiatootmine. Enefit Kaevandused hakkab tegelema lisaks põlevkivi kaevandamisele ka logistikaküsimustega. Välisturgudele laienemise ambitsioonid antakse tehnoloogiaettevõttele Enefit Solutions.  Võrguettevõtte Elektrilevi hakkab arendama näiteks asulate tänavalgustust, elektri ühistranspordi kontaktliine ja elektriautode laadimisvõrku.

Energiaturgude hetkeseis ja väljavaated on Eesti Energia hinnangul võrreldes mõne aasta taguse ajaga kardinaalselt muutunud. Elektri- ja õlihinnad on jõudnud viimase tosina aasta madalaimatele tasemetele.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles