Riigikohus võttis Liviko kartelliasja menetlusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Forgola Groupi praegune omanik Aleksandr Skoblov (vasakult), Liviko juht Janek Kalvi ja Offex Groupi endine suuromanik Igor Zavizion eile Harju maakohtus süüdimõistvat otsust kuulamas. Kõigile neile määrati rahatrahv.
Forgola Groupi praegune omanik Aleksandr Skoblov (vasakult), Liviko juht Janek Kalvi ja Offex Groupi endine suuromanik Igor Zavizion eile Harju maakohtus süüdimõistvat otsust kuulamas. Kõigile neile määrati rahatrahv. Foto: Peeter Langovits

Kahes esimeses kohtuastmes süüdi jäänud Liviko kartellileppe osalistele määratud karistused veel ei jõustu, kuna riigikohus otsustas võtta esmaspäeval süüasja menetlusse.

Süüasjas esitasid riigikohtusse kassatsioonkaebused Livikot ja selle juhti Janek Kalvit kaitsev vandeadvokaat Erki Kergandberh ning ärimees Igor Zavisioni kaitsev vandeadvokaat Aadu Luberg, kes mõlemad taotlevad oma kaitsealuste õigeksmõistmist. Riigikohus otsustaski esmaspäeval anda kaebustele menetlusloa.

Kassatsioonkaebuse esitas ka Forgola Grupi (endine Offex Group) juhatuse liikme Aleksander Skoblovi kaitsja Raivo Laus, kuid selle otsustas riigikohus tagastada.

Harju maakohus nõustus mullu mai lõpus prokuröri seisukohaga, et kohtualuste süü konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimises ning sellele kaasaaitamises on tõendatud. Kohus karistas Liviko juhatuse esimeest Janek Kalvit 719 700-kroonise rahalise karistusega, ärimees Igor Zavision sai 21 750 ning Forgola Groupi juhatuse liige Aleksander Skoblov 57.500 krooni suuruse rahalise karistuse.

Juriidiliste isikutena kohtu all olevad OÜ Forgola Group ja AS Liviko peavad kohtu otsusel tasuma vastavalt 750 000 ja 1,5 miljonit krooni.Täpselt selliseid karistusi nõudis kohtualustele ka prokurör.

Kohtualuste kaitsjad leidsid, et süüdistus on arusaamatu ja mõttetu ning palusid kohtul nende kaitsealused õigeks mõista. Seetõttu esitasid nad maakohtu lahendi peale ka apellatsioonkaebused ringkonnakohtusse, kuid teise astme kohus otsustas mullu novembris siiski Harju maakohtu lahendi jõusse jätta.

Janek Kalvi ütles mullu novembris, et ringkonnakohtu otsus on tema jaoks pettumus, sest ta lootis, et teise astme kohus pühendab rohkem aega ja tähelepanu toimikus olevatele tõenditele, mis tema ja Liviko vastu esitatud süüdistused selgelt ümber lükkavad. «Kahjuks ei ole mul teada, kuidas kohus sellisele otsusele jõudis, kuid mind teeb väga murelikuks asjaolu, et ma olen kahel korral süüdi mõistetud hinnakokkuleppes, mida ma ei ole teinud ega soovinudki teha,» märkis Kalvi mullu sügisel.

Mullu 7. mail alanud protsessil ei tunnistanud Liviko ning OÜ Forgola Group (endise nimega Offex Group) kartellileppe süüasja osalised end süüdi. Nii Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi kui ka ärimees Igor Zavision kinnitasid pärast süüdistuskokkuvõtte avaldamist, et ei tunnista end süüdi konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimises, millega otseselt määrati kolmandate isikute suhtes kindlaks hinnatingimusi.

Forgola Groupi juhatuse liige Aleksandr Skoblov ei tunnistanud süüd ebaseaduslikule kokkuleppele kaasaaitamises ning juriidiliste isikutena konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimises süüdistuse saanud AS-i Liviko ja OÜ-d Forgola Group ei tunnistanud samuti end süüdi.

Süüdistuse järgi oli ebaseadusliku kokkuleppe sisuks, et nimetatud ettevõtete toodetud või imporditud ning jaekaubanduses müüdava pooleliitrise viina hinna alampiiriks on 59,90 krooni.

Offex Groupi on varem riigiprokuratuur ja maksuamet kahtlustanud maksumärkide võltsimises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles