Kreeka laenu leevenduse vallas valitseb segadus

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christine Lagarde
Christine Lagarde Foto: Reuters / Scanpix

Kui keegi veel kahtles, mida arvab maikuus eurogrupi poolt Kreeka laenu leevendamise osas kokkulepitu kohta Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Christine Lagarde, siis läinud nädalal see saladus lahenes.

Nimelt küsiti Lagarde’ilt Luksemburgis toimunud pressikonverentsil tema arvamust eurogrupi hiljutise maratonkoosoleku kohta, kus Kreeka võlamäe madaldamise teemale teatud määral joon alla tõmmati, kirjutab Financial Times.

«Mis laenuleevenduse leppest te räägite?» küsis Lagarde. Seejärel naeratas ta vandeseltslaslikult, ning nentis: «Ma arvan, et minu küsimuses on teil tegelikult minu vastus olemas.»

Teadaolevalt keeldub IMF Kreeka kolmandas 86 miljardi euroses abipaketis kaasa löömast, kui kreeklastele laenuleevendust ei pakuta. See valmistab parajat peavalu Saksamaale, Soomele ja Hollandile, kus toetus Kreeka pakettidele on õhkõrn nii parlamendis kui rahva hulgas ning põhineb peamiselt IMFi osalusel – samal ajal kui valmisolek võlga korstnasse kirjutada on ümmargune null.

Vastuseis peegeldus ka maikuises diilis, kuhu kirjutati rida restruktureerimise või nn «reprofileerimise» meetmeid Kreeka paketi lõppemise puhuks aastal 2018 – kuid ilma ühegi numbrita. Ühtlasi riputati küsimus euroala liikmesriikide poliitiliste otsuste varna.

Ühe signaali Lagarde juba saatis, jättes maikuisele eurogrupi koosolekule tulemata ning valides viibimise Kasahstanis. Sellega vältis ta ilmselt teravat vastuseisu tundlikul hetkel ja üritas võita aega.

Nii ongi Kreeka asjad puha pooleli.

Neljapäevase eurogrupi järgsel pressikonverentsil keeras olukord kiiresti kummaliseks. Pärast ülalmainitud ütlust asus Lagarde end maikuistest läbirääkimistest niivõrd jõuliselt distantseerima, et mingil hetkel tundus talle, et sai vist üle pingutatud.

«Minu jaoks on natuke raske kommenteerida kokkulepet, millele me antud ajahetkel tegelikult alla kirjutanud pole,» lausus Lagarde, kuid pöördus  hetk hiljem äkitselt kõrval istuva eurogrupi liidri Jeron Dijsselbloemi poole ja küsis: «Või me ikka kirjutasime alla? Minu meelest mitte... me osalesime, aga me ei...»

«Teie inimesed olid igatahes kohal ja osalesid meie vestluses pikemat aega,» nähvas vastu  Dijsselbloem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles