Brüsselis on Brexiti puhuks plaanis «järgmise hommiku» kriisikoosolek (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: noexcuseshr.com

Euroametnikud on kavandanud terve seeria kriisikoosolekuid puhuks, kui Suurbritannia neljapäeval Euroopa Liidust lahkuda otsustab.

Koosolekute eesmärk oleks rahustada maha finantsturud ning välistada doominoefekt, ütlesid The Wall Street Journalile kursisolevad allikad.

Briti rahvahääletuse lähenedes süveneb Brüsselis mure teistegi liikmesriikide võimaliku lahkumise pärast. Eriliselt peetakse silma peal Iirimaal ja Portugalil.

Iirimaa puhul on põhjust rahutust tunda seetõttu, et nende majandus on Briti omaga niivõrd tihedalt seotud.

Portugali põdur pangandus on aga sõltuvuses Euroopa Keskpanga (EKP) odavlaenudest ning keskasutus võib voolikud läbi raiuda, kui Portugali riigivõlakirjad saavad rämpsureitingu ka neljandalt ehk viimaselt suuragentuurilt.

EKP on ametnike sõnutsi valmis saatma välja rahustavat pressiteadet kohe reede hommikul.

Brüsselisse kogunevad samuti reede hommikuks Euroopa institutsioonide juhid Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Hollandi kui eesistujamaa peaminister Mark Rutte ja europarlamendi president Martin Schulz, kes kavatsevad brittide lahkumise korral rõhutada turgudele, et Euroopa Liit seisab ühtsena ning senisest veelgi tugevamana, ütlesid ettevalmistustega tegelevad allikad.

Kriisikoosolekud jätkuksid nädalavahetusel. Brüsselis kohtuksid Euroopa Liidu 28 liikmesriigi saadikud ning kõik 28 volinikku.

«Mida me tahame vältida on turuspekulatsioonid doominoefekti asjus. Me tahame kindlustada, et Poola, Tšehhi Vabariik ja teised on siin, et jääda,» ütles üks kõrge Euroopa Liidu ametnik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles