Euro Poegade viies päev: rännak tundmatusse ja tagasi

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viies päev tõi Euro Poegadele esimesed tõelised kannatused: pangakontorisse jõudmiseks vantsiti maha 35 ränkrasket kilomeetrit.

Muutusi ja uusi tuuli lubanud Päeva Euro Poeg Sander tõi reaalsuses vaid kõhutuuli. Nimelt murdis mehe eile õhtul kallale kippunud äge kõhugripp, mis sanatooriumist saabunud võitlejale liigseks raskuseks osutus. Niisiis on tõsielusari saanud oma esimese katkestaja ning jätkatakse taas neljakesi.

Uuest juhist ilma jäänud Euro Pojad ei kaotanud seetõttu veel võitlusvaimu. Haavad eilsest verbaalsest näkkusülitamisest poemüüja Ene poolt veel hinges, ei hakanud mehed seekord kroonidega poodi trügimagi. Mida siis teha?

Ainsaks Ansipi valitsuse võimaldatud meetodiks jäi seega külastada lähimat pangakontorit, mis aga asub 25 kilomeetri kaugusel Väike-Maarjas. Bussipiletiraha meie kangelastel samas ju pole. Nii pididki Jürgen ja Kaur Laekvere-Simuna teelõigu alguses käe hääletamise märgiks püsti tõstma.

Kõnniti ja kõnniti, ent liiklus oli sama hõre kui Rahvaliidu fraktsioon riigikogus. Nii jalutati, pöidlad püsti, jäisel teel tunde. Üksikud juhid, kes siiski peegelsiledal maanteel tasakaalu säilitada püüdsid, ei teinud mehi märkamagi. Teiste hulgas hülgas ligimesed laialt naeratav meespensionär, reeturlikult säras Jürgenile ja Kaurile silma EUR-numbrimärki kandev punane universaalkere.

Mõne kilomeetri pärast haistsid Euro Pojad siiski võimalust autos jalga puhata: teeääres lumevallis oli peatunud punakat karva masin. Suur oli meeste üllatus, kui rooli tagant paistis juba tuttav, ent märksa tõsisemaks muutunud elatanud näolapp. Sirgel teel lumevalli sõitnud vanahärra oli enda sõnul olnud veendunud, et tee on koristatud, ja ei olnud pidanud vajalikuks sõites silmi lahti hoida. Jürgen ja Kaur ei pidanud pikka viha ning lükkasid rattad taas veerema, ent küüdi asemel saadi tasuks vaid sõbralik hüvastijätt.

Vahepeal sattus meeste teele uskumatult veidra kujuga kask. Kas maailma kõveraim? Vaata pilti siit ja avalda arvamust siin!

Kaheksa kilomeetrit enne sihtpunkti naeratas Euro Poegadele siiski õnn ning järjekorranumbrilt kahekümnes mööduv sõiduriist peatus. Peagi terendaski meeste silme ees Swedbanki Väike-Maarja kontor, kus 203 krooni ilma pikema jututa 12,97 euroks vahetati. Seejärel polnud enam muud kui poodi ostlema kihutada ning seejärel juba ots ringi

Samal ajal olid kodused Euro Pojad Madis ja Siim murest murtud: väljas juba pimenemas, ent juba varavalges lahkunud sõpru ei kuskil. Päikeseloojanguks muutus pinge niivõrd talumatuks, et Madis otsustas aastaid tühjana seisnud suitsusauna kütta. Siim aga põrutas aleviku peale uusi sõpru soetama, keda Euro Pojad nüüd pingsalt külakostiga soolaleivale ootavad.

Tagasitee osutus Jürgenile ja Kaurile veelgi raskemaks. Pimedas ja udus ekseldes kaotati vahepeal juba lootus mõne masina peale saada, sest need tuhisesid mööda kui välgud. Kuigi kaks lahket autojuhti vähendasid jalavaeva umbes seitsme kilomeetri võrra, tuli ülejäänud teekond läbida kondimootori abil ning lõppmarsruudiks kujunes seega 35 kilomeetrit. Pärast kümnetunnist rännakut jõuti koju, kus Madise hellusest aurav saun juba ees ootas.

Tänase Päeva Euro Poja maomahladest nõretav saatus näitas, et uued tulijad poliitmaastikul on kui esimene lumi: nad sulavad alati ja ei tule tagasi. Uueks Euro Pojaks valisid juhtunust õppust võtnud kaaslased kahe häälega kindlakäelise juhtimisstiili poolest tuntud Jürgeni, kes edestas ühe hääle pälvinud Kauri ja Siimu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles