«Laske brittidel minna rahus» (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: flickr.com

Kõrgete euroametnikega vesteldes kuulen ma ikka ja jälle järgmist kõnekat argumenti, kirjutab Financial Timesi kolumnist Wolfgang Münchau: kui Suurbritannia Euroopa Liidust ära läheb ja sellest jääb mulje kui kordaminekust, võivad teisedki välja tahtma hakata ning selline oht tuleb eos lämmatada.

Nii tunnistatakse tahtmatult, et Brexit võiks majanduslikult toimida. Konkreetsemalt: niiviisi mõtlejad muretsevad, et edukas Brexit võtaks eurofiilidelt nende võimsaima väitlusrelva – hirmu tundmatuse ees.

Nagu näitab pendli hiljutine liikumine «väljujate» kasuks, ei ole nende hirmutamisest vist kasu. Kui ähvardamine aga Suurbritannias ilmekalt läbi kukub, ei saa seda pärast enam mujal kasutada.

Siis tuleks euromeelsetel hakata Euroopa Liidu positiivseid aspekte rõhutama, mis on paljude jaoks aga raske. Seega võiks Brexit vallandada doominoefekti ning ukse poole hakkaks samme seadma kasvav arv liikmesriike.

Ja niisiis tuleb edukas Brexit välistada, maksku mis maksab. Prantsusmaal juba propageerivadki mõned ametnikud brittide karistamist. Nad välistaksid mistahes leebe lahenduse ja eelised ühisturuga suhtlemisel.

Kas majanduslik mõju võib aga väljumise puhul osutuda väikeseks? Ning kas Euroopa Liidu liikmesriigid peaksid olukorda meelega raskendama, et seada pretsedent? Vastus oleks «ilmselt jah» ning «kindlasti mitte.»

Kindlasti oleks Brexitil majanduslikud tagajärjed, kuid mitte nii dramaatilised nagu vastasleer väidab. Ja kui liikmesriigid kätte maksta katsuksid, teeksid nad endale karuteene.

Briti rahandusministeeriumi, keskpanga, OECD ja IMFi prognoosid ränkadest majandusraputustest Britanniale on ülimalt spekulatiivsed ja küllap ka ekslikud – eriti pikemas perspektiivis.

Aja jooksul kohaneks Briti majandus asjade uue korraldusega täpselt samal kombel, nagu kohaneti ühisturuga, kui see enam kui kakskümmend aastat tagasi alguse sai.

Karistama kippudes kujundaks Euroopa Liit vastiku režiimi kuvandi. Sakslased armastavad ütelda, et rännumeest ei tohi teele asumisel takistada. Laske brittidel minna rahus. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles