Liive loodab oma Soomes tegutseva idufirma käivitada enne sügisest küttehooaega (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandor Liive
Sandor Liive Foto: Jaanus Lensment

Eesti-Soome idufirma Gridio, mille asutajate ringi kuulub ka endine Eesti Energia juht Sandor Liive, otsib praegu Soomes majapidamisi, kes loodava virtuaalse elektrireserviga liituda tahaks. Selleks vajaliku tuhande majapidamise piiri loodab Liive ületada enne sügisest küttehooaega.

Idufirma maksab loodava elektrireserviga liitunud majapidamistele selle eest, kui nad vähendavad oma elektritarbimist tarbimise kõrghetkedel, kui see on kõige kallim, vahendab Kauppalehti. Süsteemiga liitunud majapidamistes lülitatakse lühikeseks perioodiks mõne kodumasina - näiteks kuumaveeboilerite -, mis alaliselt ei vaja elektrit, energiatarbimine 15 minutiks edasi. 

Vajadusest Gridio algatud elektrireservi järele on rääkinud ka Soome võrguettevõtte Fingrid, kes maksab ettevõttele säästetud elektri pealt. Nimelt on Fingrid valmis reservelektri ostmisele kulutama 100 miljonit eurot. «Meie ettevõttest saab üks selline virtuaalne elektrireserv, mis müüb Fingridile reservelektrit. Oleme arvutanud, et kui ühe pere majapidamine liitub meie süsteemiga ja lükkab edasi nii keskküttesüsteemi kui kuumaveeboileri energiatarbimist, teenib ta aastaga 300 eurot,» kirjeldas Liive.

Elektrireserviga liitunud majapidamistesse paigaldatakse relee, mis võimaldab Gridiol kaugjuhtimise teel majapidamiste elektritarbimist edasi lükata. Süsteemi käivitamiseks on aga vaja, et sellega liituks vähemalt 1000 majapidamist. Relee paigaldamine majapidamisse maksab kuskil 100 eurot. «Majapidamised, mis on huvitatud meie süsteemiga liitumisest, saavad meiega ühendust võtta,» märkis Liive. 

Ta avaldas lootust, et hiljemalt sellesügisese kütteperioodi algust on neil vajamineva tuhande majapidamise piir ületatud. Gridio tegevust võrdleb Liive Uberi omaga - ehk tegemist on ühe jagamismajanduse ärimudeliga, kus mingil hetkel hakatakse kasumit jagama kõige suuremate panustajate vahel. 

Süsteemiga liitunud majapidamiste igapäevaelu ei peaks energiatarbimise põgus viivitus kuidagi mõjutama. «Nad isegi ei taju seda,» sõnas Liive, kinnitades, et kui see kogemus peaks siiski põhjustama ebameeldivusi, saavad majapidamised alati Gridio süsteemist lahkuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles