Kuidas töövestlusel intervjueerijale pastakas maha müüa?

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pastapliiats.
Pastapliiats. Foto: SCANPIX

Tööintervjuudel esitatakse kandidaatidele lisaks rutiinsetele küsimustele ka veidi loomingulisemat lähenemist nõudvaid ülesandeid. Tööportaali Reed asutaja James Reed jagab Business Insideris nõu, kuidas reageerida tuntud proovikivile: «müü mulle see pastakas maha.»

Reed selgitab, et esitades pastaka mahamüümise väljakutse, soovib intervjueerija tegelikult teada, kas oled mõistnud müügitöö kuldreeglit: kõige olulisem ei ole mitte toode ise ja selle omadused, vaid kliendi vajadused.

Tema nõuanne sellele küsimusele vastamiseks on lihtne.

«Mine küsimisega kaasa, tunne ennast vabalt, peaasi, et rõhutad vajadust pastaka järgi (või klammerdaja, telefoni või mingi muu asja järgi, mis sulle ulatatakse) rohkem kui selle omadusi.»

Reedi sõnul aitab selle küsimuse esitamine tööandjal hinnata ka seda, kuidas suudad surve all rahulikuks jääda.

«Kuid peamiselt on see siiski lihtne, müügitöö aluseid puudutav tunnikontroll. Kui sulle ulatatakse kõige tavalisem pastapliiats, demonstreeri oskust kliendi vajadustele keskenduda, tuues välja konkreetsed probleemid, mida klient saaks pastapliiatsi abil lahendada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles