EKP presidendi ametikoht tähendab ilmselt Weberi ja Draghi duelli

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Axel Weber
Axel Weber Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpanga (EKP) järgmiseks presidendiks kandideerivad Saksa Liidupanga president Axel Weber ja Itaalia keskpanga juht Mario Draghi, uue juhi nimistust on läbi lipsanud ka teisi nimesid.

EKP praeguse juhi Jean-Claude Trichet ametiaeg lõpeb 31. oktoobril 2011, vahendas Bloomberg.

Ajaleht Bild kirjutas eile nimetule valitsusallikale viidates, et kantsler Angela Merkel hakkab peagi tegema lobitööd Weberi nimetamiseks.

Itaalia peaminister Silvio Berlusconi ütles eelmisel kolmapäeval, et talle oleks suureks auks, kui EKP järgmiseks presidendiks valitaks Draghi.

Liidupanka 2004. aastast juhtiv Weber on ökonomistide vaatevinklist üks inflatsiooni jälgivatest kullidest, kuna rõhutab hinnastabiilsusega seotud riskide maandamise olulisust.

Bildi andmetel püüab Merkel saada oma poolele Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy, et viimane toetaks Weberit. Prantsuse ajaleht La Tribune kirjutas hiljuti, et Sarkozy suhtub Weberi kandidatuuri esitavalt ja toetab pigem Draghit.

Itaalia Panga juhi Mario Draghi šansse võib vähendada varasem töökoht investeerimispangas Goldman Sachs. Kõnealusel pangal oli keskne roll valuutade swap-tehingutes, mis aitasid Kreekal eelarvepuudujääki varjata.

Muu hulgas Harvardi ülikooli majandusprofessorina ja ka Maailmapangas töötanud Draghi juhib Itaalia keskpanka 2005. aastast saadik.

Euroopa Liidu liidrid võivad langetada esialgse otsuse Trichet’ mantlipärija osas juba märtsis. Siis peab EKP nõukogu langetama otsuse austerlanna Gertrude Tumpel-Gugerelli järglase osas, kuna tema ametiaeg saab mais läbi.

Eurogrupi juht, Luksemburgi rahandusminister Jean-Claude Juncker ütles jaanuari alguses, et Trichet järeltulija ei selgu enne oktoobrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles