Briti rahandusminister hoiatab Brexiti-järgsete maksutõusude ja kulukärbete eest (1)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia rahandusminister George Osborne.
Suurbritannia rahandusminister George Osborne. Foto: Reuters/ScanPix

Suurbritannia rahandusminister George Osborne ähvardas tõsta tulu- ja pärandimaksu ning kärpida koolidele ja tervishoiule eraldatavat raha uues eelarves, mis koostataks pärast võimalikku lahkumist Euroopa Liidust (EL).

Valitsevasse konservatiivsesse parteisse kuuluva Osborne'i hoiatuse kohaselt tooks Brexit kaasa 30 miljardi naela (ligi 38 miljardit eurot) suuruse augu valitsuse rahakotis. Brexit lööks ministri väitel eeskätt maksutulude pihta, vahendab Financial Times.

Osborne ütles BBC-le, et miljardite suuruse augu lappimiseks tuleks tõsta tulumaksu üldmäära kaks penni naela kohta (ca kolm eurosenti), kõrgemat määra kolm penni naela kohta (neli eurosenti) ning lisama viis penni naela kohta (kuus eurosenti) 40-protsendise pärandimaksu määrale. Peale selle tõuseksid alkoholi- ja kütuseaktsiisid viis protsenti. Kokku saaks maksutõusudega katta poole vajaminevast summast. Ülejäänud osa peaks tulema kärbetest. Osborne'i sõnul peaks avalikku tervishoiusüsteemi (NHS), haridussüsteemi ning kaitsekulusid kärpima kaks protsenti. Lisaks sellele ootaksid aga veel ees pensionite vähenemine ning kärped siseministeeriumis ja transpordis.

«Rahandusministrina pean ma vastutama avaliku sektori vahendite stabiilsuse eest ja see tähendaks erakorralist eelarvet koos maksutõusude ja kulukärbetega,» lausus Osborne. Tema sõnul tähendaks EList lahkumine miljardite võrra vähem raha riigile, millest kaotaksid kõik britid. Ministri sõnul on võimaliku Brexiti tagajärgi tunda juba praegu, sest paljud ettevõtted lükkavad edasi otsuseid tuleviku osas.

«Pärast referendumit ärkaks me üles ilma ühegi majandusplaanita, kuid koos finantsilise ebastabiilsuse ning aastatepikkuse ebakindlusega,» lisas Osborne.

Samas on Brexitit pooldavad Osborne'i parlamendiliikmetest erakonnakaaslased öelnud, et nad hääletavad igal juhul võimalike maksutõusude vastu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles