Ettevõtluspisik levib sõjapõgenike trajektooril

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KOSTAS TSIRONIS

Mourhaf Lababidy valmistab falafeleid ja jogurtikastet oma telgist restoranis, mis on püsti pandud Kreeka-Makedoonia piiri lähedale olevale maanteele.

Lababidy koos oma saatusekaaslasest sõbraga otsustasid üks hetk püsti panna poe, kus teel olijatele leiba müüa. Hiljem lisasid nad tootevalikusse ka juurviljad, siis juba pizza ja lõpuks ka falafeli wrapid, kirjutab BBC.

Sarnaseid poode on viimasel kuul palju tekkinud. 

Igapäevselt jagatakse rahvusvaheliste agentuuride kaudu põgenikele laiali toiduannetusi. Kuid kuna nõudlus ületas pakkumist, siis pidid inimesed hakkama jätkusuutlikumalt mõtlema. 

Lababidy omas ka Süürias kohvikut perega, kust ehk tema ettevõtlik loomus ka pärit on.

34- aastane mees ostab oma kauba lähedal asuvast Polykastro linnast, kuhu ta ennast taksoga transpordib. 

Endine kohvikupidaja müüb aprikoose kahe eurose kilohinnaga, kaheksa viilu leiba saab euro eest ja suitsupakk maksab kaks eurot. Seda kust sigaretid pärit on, Lababidy ei kommenteeri. 

Sigaretiäris on aga konkurents kõva. Paar telki edasi müüb oma sigarette ka Abdulkader Gafer, kelle kaubavalikus laiutab 11 suitsupakki. Mehe sõnul varustab suitsudega teda kohalik makedoonlane. Suitsuäriga tegeleb lausa kolm telki piirkonnas, kuna see on üks populaarsemaid kaubaartikleid.

Kaks meest küpsetavad ühe varju all aga pita leiba ning müüvad valmistoodangut huvilistele kahe euro eest. 

Järgmises telgis tegutseb 23- aastane Mohamad Rashed, kes on hakanud elatist teenima juuksurina. Peale juuste lõikamise kitkub ta ka kulme ja ajab habemeid. Rashedi sõnul äri varieerub, vahel on tal päevas kümme klienti teinekord aga kõigest kolm.

Need pole küll luksuslikud ärid, kuid pakuvad vähemalt tegevust ja kontrollitunnet, kinnitavad ettevõtjad.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles