Riigifirmade kogukasum langes aastaga poole võrra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Riigi äriühingute kogukasum vähenes möödunud aastal 53,3 protsenti ja langes 128 miljonile eurole; enim mõjutas langust Eesti Energia, mille puhaskasum langes mullu 75 protsenti.

Eesti Energia puhaskasum vähenes mullu 119 miljoni euro ehk 75 protsendi võrra ja seda peamiselt varade allahindamise tõttu. Suurematest riigifirmadest vähenes Eleringi kasum 40 protsenti ja Tallinna Sadama kasum 19 protsenti, teatas rahandusministeerium.

Riigile kuuluvate ettevõtete kogukäive oli mullu 1,55 miljardit eurot ja see vähenes aastaga 5,1 protsenti. Tulude muutust mõjutas tugevalt Eesti Energia, mille käive langes 95 miljoni euro ehk 11 protsendi võrra. Seevastu kõigi ülejäänud ettevõtete summeeritud müügitulu suurenes aastaga 11,8 miljoni euro võrra.

Rahandusminister Sven Sesteri sõnul mõjutas riigi äriühingute majandusnäitajaid tugevalt halvenenud väliskeskkond. «Riigi äriühingute portfell tervikuna ja üksikud ettevõtted vajavad riigi kui omaniku tugevdatud tähelepanu,» ütles ta. «Rahandusministeerium on osaluspoliitika valge raamatu näol pakkunud valitsusele välja plaani riigi äriühingute osaluste paremaks valitsemiseks ja see on tarvis rakendada.»

Väiksemad kasumid tingisid möödunud aasta eest ka väiksemad dividendimaksed. Kokku maksid riigi osalusega ettevõtted dividende 129 miljonit eurot ehk 23 miljonit eurot vähem kui aasta varem.

Riigi äriühingute laenukohustused kasvasid 2015. aastal 3,9 protsenti ehk 71 miljoni euro võrra. Selle tulemusel vähenes omakapitali suhe varadesse 54 protsendilt 52 protsendile.

Riigivara efektiivsema kasutuse huvides on mitmes ettevõttes soositud suuremat laenukapitali kasutamist. Teiselt poolt mõjutas riigi äriühingute omakapitali osakaalu Eesti Energia langenud omakapitali osakaal, mille tingis vähenenud kasumlikkus ja suurte investeeringutega kaasnenud täiendavad kohustused. Tervikuna on riigi äriühingud endiselt piisavalt kapitaliseeritud ja kapitali struktuur on pigem konservatiivne ning madala riskiga.

Riigile kuulub osalus 34 tegutsevas äriühingus selle aasta mai seisuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles