Laenatud Škodaga põhjamaiseks presidendiks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Island
Island Foto: Keith Levit

Kõigi eelduste kohaselt kerkib jaanipäeva järel Islandi riigipeaks alandlik akadeemik Gudni Johannesson, kelle kampaania käib laenatud Škoda Favoriti, mänedžeri, piltniku ja paari vabatahtlikuga. Eelarve? 82 000 dollarit.

Johannesson usub osalusdemokraatiat ja heaoluriiki. Ja tänase seisuga on ta sisuliselt võidumees, kirjutab Bloomberg.

Kümme lühikest päeva enne 25. juunil toimuvaid valimisi on Oxfordis õppinud ajaloolasel toetust üle 55 protsendi. Endine peaminister David Oddson ja ärinaine Halla Tomasdottir on kaugel maas.

Kuidas selline edu ja niivõrd odavalt?

Islandil on kampaaniatele seatud ranged rahalised piirangud, selgitab Islandi ülikooli politoloog Olafur Hardarson. 334 000 elanikuga saarel käivad kampaaniad peamiselt ukselt uksele ja tasuta eetriaja kaudu – mitte tasuliste telereklaamide abil.

Johannesson näeb end kui parteilistest sebimistest kõrgemal kõndivat tagasihoidlikku inimest, kes aitaks rahval vabaneda professionaalsete poliitikute taagast.

Professori kampaania sõnum on võim rahvale.

«Meil on vaja põhiseadusse artiklit, mis annaks valijatele õiguse nõuda teatud küsimustes referendumeid,» ütles Johannesson hiljuti.

Põnevaks teeb Islandi presidendivalimised tõsiasi, et terve põlvkond pole näinud antud ametis kedagi peale Olafur Ragnar Grimssoni, kes on parasjagu postil viiendat ametiaega järjest – alates aastast 1996.

Kauem kui Grimsson on Euroopas valitud poliitikuna riigi või valitsuse eesotsas istunud vaid valgevenelaste Aleksandr Lukašenka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles