ELi kohus toetas Briti õigust piirata migrantide lastetoetusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Euroopa Liidu kohus (ECJ) toetas teisipäeval Suurbritannia õigust piirata Euroopast pärit sisserändajate lastetoetusi, mis on Briti järgmise nädala referendumi eel kuum teema.

Luxembourg'is asuv kohus lükkas tagasi Euroopa Komisjoni vaide Briti reeglite suhtes, otsustades, et London võib nõuda lastetoetuse ja laste maksusoodustuse saajatelt eeltingimusena seaduslikku õigust Ühendkuningriigis elada.

Kohtu hinnangul on Londonil õigus kontrollida, kas migrandid on Ühendkuningriigi seaduslikud elanikud, toetudes sellele, kas migrantidel on majanduslikke vahendeid tagamaks, et nad ei muutu Briti maksumaksjatele koormaks.

«Ühendkuningriigil on õigus nõuda lastetoetuse ja laste maksusoodustuste saajatelt elamisõigust riigis,» teatas ECJ. «Kuigi seda tingimust peetakse teatud määral kaudseks diskrimineerimiseks, õigustab seda vajadus kaitsta asukohariigi rahalisi vahendeid.»

Euroopa Komisjon vaidlustas 2014. Londoni õiguse jätta osa EList pärit sisserändajaid lastetoetustest ilma põhjendusel, et neil puudub seaduslik elamisluba, öeldes, et see rikub ELi inimeste vaba liikumise põhimõtet.

Kohus teatas, et Ühendkuningriigi võimud kontrollivad riigis elama asumise seaduslikkust vastavalt ELi kodanike vaba liikumise direktiivis sätestatud tingimustega.

«Siit tuleneb, et meede ei lähe kaugemale sellest, mis on Ühendkuningriigi legitiimse eesmärgi ehk oma rahanduse kaitsmise saavutamiseks vajalik,» teatas ECJ.

Suurbritannia õigus selliseid piiranguid kehtestada oli peaminister David Cameroni püüdluste keskmes muuta Suurbritannia liikmesustingimusi ELis. Vastav kokkulepe ELiga saavutati veebruaris.

Kohus langetas otsuse enne Suurbritannia 23. juuni referendumit ELi liikmesuse üle. Viimased arvamusküsitlused näitavad Brexiti leeri kasvavat edu, hoolimata peaminister David Cameroni üleskutsetest toetada bloki liikmeks jäämist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles