Tusk kui ajaloolane: Brexit võib hävitada lääne poliitilise tsivilisatsiooni (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Tusk
Donald Tusk Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Arvamusküsitluste tandril käib tihe rebimine, turud on kipakad ja Briti valitsus niivõrd närviline, et «jäämise» kampaaniat on kutsutud päästma leiborist Gordon Brown.

Võibolla on aeg hakata rääkima päevast pärast Brexitit, kirjutab Financial Times – ja sellest, kas maandumise saaks mingil viisil pehmeks muuta.

Bild Zeitungile antud intervjuu vahendusel ongi teema juba üles võtnud Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk.

Tusk ütleb: «Lahkujate kampaania kätkeb endas väga selget sõnumit: «Laske meil lahkuda, miski ei muutu, kõik jääb nii nagu oli.» No ega ei jää. Ühendkuningriiki ei taba mitte üksnes majanduslikud tagajärjed, vaid ennekõike geopoliitilised [tagajärjed].»

Ta jätkab: «Kas teate, miks need tagajärjed nii ohtlikud on? Sest pikemas perspektiivis on nad täiesti ettearvamatud. Kui ajaloolane kardan ma, et see võib tegelikult olla hävinguprotsessi algus mitte ainult Euroopa Liidule vaid ka Lääne poliitilisele tsivilisatsioonile.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles