Euro Poegade neljas päev: kadunud poja kojutulek

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euro Poegades tekitas elevust Kunda ajalooõpetaja loeng ning viienda liikme kohalejõudmine. Päevaeelarvesse lisandus seega 50 krooni, ent ka üks järjekordne põhjatu kõri.

Kui Euro Pojad täna hommikul ärkasid, oli päike juba kõrgel, mis tähendas, et hommikusöögist tuli loobuda ning kohe tõtati Laekvere rahvamajja kultuuris kümblema. Esines seal ju loenguga «Kõige rikkam perekond» kodanik, kes väitis end olevat ajaloolane Kundast.

Kultuurimajja oli kogunenud mõnikümmend hallipäist daami ja ka mõned auväärses eas härrad, kelles noorte meeste nägemine suurt elevust tekitas. Kahetunnises loengus said Euro Pojad muu hulgas teada, et 50 aasta perspektiivis muutub Lääne-Virumaa olulisimaks keskuseks Kunda, Rakvere aga omandab perifeeria staatuse. Oma kodulinna käekäigu üle tunneb nüüd Euro Poeg Jürgen suurt muret.

Huvitav loengu lõpetas küsimuste voor, kus sõna sai ka tänane Päeva Euro Poeg Madis. Põletav küsimus puudutas valuutat, milles ka loengus juba juttu oli: kas kellelgi on 250 krooni eurodeks vahetada? Lektor lõi küll tengelpunga rauad lahti, ent sealt vupsasid välja samasugused Lydia Koidula pildiga rahvusaarded kui meie kangelastel. Ei olnud abi ka ülejäänud kuulajaskonnast, üks eakam proua süüdistas koguni Paide elanikke valeraha valmistamises.

Kaupmeeste inimlikkusele lootes suundusid Euro Pojad siiski kohalikku kaubandusvõrku. A&O kaupluse müüja süda jäi aga kõvaks. Oma rahvusvaluutat silmitsedes salgas ta selle maha. «Minul pole sellega midagi peale hakata, » sõnas Ene.

Taas aga ulatati Euro Poegadele sõbrakäsi sealt, kus seda kõige vähem võis oodata. Verivärsked eurod ulatas meestele juhuslikult dialoogi pealt kuulnud pensionär Vaike. Tehing (250 krooni 15 euro vastu) läks meestele küll maksma 98 eurosenti, kuid sellest hoolimata olid nad ääretult õnnelikud.

Värskete kupüüride eest soetasid võistlejad leiba, kartuleid, hapukoort, piima, siirupit ja sihvkasid. Kuna tulevikku vaadates pole põhjust üleliigseks optimismiks, siis kulutasid Euro Pojad seekord kõigest 7 eurot ja 69 senti, mis jätab meestele taskusse 7,71 eurot ja 3 Eesti krooni.

Juba kaugelt tervitas Euro Poegi kodutrepilt lõpuks ometi kohale jõudnud viies Euro Poeg Sanatooriumi-Sander, kes seni veetis kvaliteetaega Toila SPA-s. Uue tulija rakendasid vanad olijad kärmelt tööle, et kaotatud aeg tasa teha.

Aroomi- ja soolasaunaga tutvunud Sander pidas vajalikuks ka Joodikul saun püsti panna. Lähikonnast avastati vana ja aastaid kasutamata suitsusaun, millele ka suure hurraaga tuli alla pandi. Juba homme on seega oodata järjekordset saunaõhtut.

Pärast järjekordset kuninglikku lõuna- ja õhtusööki jõudis kätte aeg valida Päeva Euro Poeg. Erakordselt tasavägises võitluses tõestas uustulnuk Sander, et valimistel loevad sõnad, mitte teod: vaid mõned tunnid objektil viibinud meela jutuga noormees krooniti kahe häälega uueks juhiks. Ühe häälega piirdusid Jürgen, Siim ja Kaur.

Mis ootab aga Euro Poegasid tuleval nädalal? Kui kaua suudetakse lahkete möödakäijate toel nälga edasi lükata?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles