Reinsalu: suurema majanduskasvu võti on parem konkurentsivõime (10)

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Urmas Reinsalu.
Justiitsminister Urmas Reinsalu. Foto: Eero Vabamägi

Justiitsminister Urmas Reinsalu rõhutas, et Eesti majandus on jäänud kinni keskmise sissetuleku akvaariumi. Sealt jõukamatele riikidele järgi jõudmine on suurusjärgus raskem ülesanne kui oli käesoleva taseme saavutamine. 

Justiitsminister ütles, et Eesti konkurentsivõime kasv on vajalik seada kogu valitsuse poliitika keskseks ülesandeks. «Meil on täiesti reaalne saavutada täna neljaprotsendiline jätkusuutlik majanduskasv, kui suudame panustada konkurentsivõimesse enam, näitavad nii Eesti Panga kui Rahvusvahelise Valuutafondi hinnangud,» lausus Reinsalu.

Reinsalu rääkis tänasel Cobalti advokaadibüroo õiguskonverentsil, et kui viimase kahekümne aastaga on pool eesti SKP kasvust tulnud uue kapitali juurdevoolu tõttu, siis tänaseks on välisinvesteeringute osakaal languses. «See probleem kõrvuti tööturu kokkutõmbumise ja nullseisus tootlikkusega tähendab, et me ei realiseeri piisavalt oma konkurentsivõime potentsiaali,» märkis ta.  

Läinud kuul tutvustas justiitsminister valitsusele raportit «Konkurentsivõime 2.0», mis sisaldab 64 ettepanekut konkurentsivõime kasvuks, seades eesmärgiks paindlikuma tööturu, paremad investeerimisvõimalused ja väiksema halduskoormuse. Valitsus jätkab raporti arutamist lähitulevikus. Raport paneb ette moodustada peaministri juhtimisel püsivalt tegutsev konkuretsivõime nõukogu, et juhtida pidevat sellekohast poliitikat.

«Peame enam ka konkurentsipiitikat kujundama vaba turu põhiseks. Mitmetes valdkondades on piirangud põhjendamatult jäigad ja turgu takistavad, olgu selleks tervise või  keskkonnavaldkond,» viitas Reinsalu.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles