Viisemann: kardan, et süsteem on endiselt korrast ära

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Viisemann.
Andres Viisemann. Foto: Liis Treimann

Oleme me tõesti globaalse finantskriisi seljataha jätnud ja seilame uuel tõusulainel või on tegu vaid ajutise hingetõmbehetkega? Nii küsib LHV Pensionifondide juht Andres Viisemann.

Kui teaks vaid vastust, tõdeb ta panga finantsportaalis. Viisemann märgib, et 2010. aastal finantsturgude väljavaadete suhtes kahjuks liiga skeptiline.  «Ja vaatamata tõusule (või seda enam) olen ettevaatlik ka käesoleval hetkel,» tunnistab Viisemann.  

Omades keskmisest mõnevõrra skeptilisemat meelelaadi olen ma nn. enesekindluse kordaja (Confidence Multiplier) suhtes vähem tundlik, tõdeb ta. USA valitsus ja keskpank usuvad, et järjekordsed ja järjekordsed valitsuse stiimulprogrammid annavad ettevõtetele ja tarbijatele kindlustunde, et riik ja valitsus teevad endast kõik, et aidata majandused uude kasvutsüklisse ja et see neil ka õnnestub. Kuid mis saab siis, kui valitsusel endal on selg vastu seina, näiteks põhjusel, et seadusega on kehtestatud ülempiir riigivõlale nagu USA's või siis finantsturud pakuvad finantseerimist ainult tingimustel, mis ei ole vastuvõetavad, küsib Viisemann.

«Ma ei ole saanud siiani üle kartusest, et süsteem on endiselt korrast ära, kuigi ta saadi tänu suurtele pingutustele taas käima ning hetkel siiski kuidagi töötab,» tunnistab Viisemann.

«Vaatamata sellele, et pea kõikide varade (nii finants- kui reaalvarade) hinnad kerkivad, ei tohi ka käesoleval aastal ettevaatust kaotada, seda nii kodu- kui ka välisturgudele investeerides, ning pigem tuleks valmistuda keerulisemateks oludeks kui läinud aastal,» soovitab Viisemann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles