Boris Johnsonile pannakse süüks pürgimist Briti peaministriks (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Johnson
Boris Johnson Foto: Getty Images

Eilses teledebatis sattus endine Londoni linnapea ja Brexiti leeri lipulaev Boris Johnson kriitikute süüdistuste alla, nagu huvitaks teda referendumi kontekstis pigem omaenda poliitiline karjäär kui töörahva tulevik.

Johnsoni võimalustele tõusta pärast David Cameroni Briti peaministriks ja tooride liidriks viitasid kõik kolm saates esinenud «jääjat» ehk energiaminister Amber Rudd, Šoti esimene minister Nicola Sturgeon ning leiboristide eestkõneleja äriküsimustes Angela Eagle.

«Meil tuleb vaadata numbreid,» ütles Rudd, kui tal paluti kommenteerida immigratsiooni puudutavaid probleeme. «Kuigi ma kardan, et ainus number, mis Borisile huvi pakub, on 10 [peaministri residentsi number Downing Streetil Londonis – toim],» vahendab Bloomberg.

23. juunil toimuva rahvahääletuse lähenedes on Briti poliitikute ridades sagenenud isiklikku laadi rünnakud. Näiteks väitis endine konservatiivist peaminister John Major sel pühapäeval, et Johnson on «õukonnanarr.»

Majori väljaütlemistele viitas telesaates ka Eagle, kes kordas omalt poolt, et Briti riiklik tervishoiuteenus NHS oleks Johnsoni ja tema toetajate hoole all sama kindel «kui koduhamster näljase püütoni käes.»

Sama hingetõmbega seadis Eagle küsimärgi alla Johnsoni valmiduse Brexiti korral Briti tööliste õiguste eest võidelda.

«Boris, sina ei paista küll muretsevat nende miljonite töökohtade pärast, mis Euroopa Liidust lahkumise korral ohus oleksid,» ütles Eagle. «Mina arvan, et sind huvitab ainult üks töö ja see on sinu järgmine [töö].»

Eelkõnelejaga nõustus Sturgeon. «Boris Johnsonit ei huvita sinu töö,» teatas ta stuudiopublikule. «Teda huvitab ainult David Cameroni töö.»

Teada-tuntud naljahambana hoidis Johnson end seekord siiki vaos ning üritas tuua teisi tagasi teema juurde, milleks oli immigratsioon.

Ta ei jätnud siiski mainimata, et «jäämise» kampaaniast on kahjuks kujunemas «Projekt Hirm» ning et inimesed peaksid olema «häiritud» suunast, milles Euroopa Liit areneb.

«Euroopa kohtunike tõttu on Londoni tänavatel terroristid ja mõrtsukad ja väga tõsised kurjategijad, keda me ei saa deporteerida, kuna Euroopa Kohus on haaramas selliste küsimuste üle kontrolli,» ütles Johnson. «Ma arvan, et meil tuleb kontroll tagasi võtta.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles