Hardo Pajula: kokaiini pole vaja, piisab Excelist

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB ökonomist Hardo Pajula
SEB ökonomist Hardo Pajula Foto: Liis Treimann

Hiljutise kriisi mõju on pikaajaline ning võib jääda majanduslikku edenemist pidurdama aastateks, tõdeb SEB ökonomist Hardo Pajula panga väljaandele Äriaasta 2011.

«Hiljutise kriisi mõju ei ole ajaga kergesti paranev lihahaav, vaid pihta on saanud ka luu,» tõdeb Pajula.  Uue normaali esitatud tähtsaim ülesanne seisneb tema sõnutsi vähemalt läänemaailma kuhjatud määratu võlakoormaga hakkamasaamises. See viib meid tema sõnul tagasi kriisi juurteni: Exceli väärkäsitlemise ja hilisema üüratu imaginaarse varanduse haihtumiseni. Ehk nagu kusagil hiljutist elu võlamullis õnnestunult kirjeldati: «Tänapäeval ei ole pilvesse minekuks vaja kokaiini; kõik, mida te vajate, on Excel.»

Vahepealse pilvesoleku käegakatsutavaks tagajärjeks on Pajula sõnul aga osadesse laenulepingutesse kirjutatud numbrid, mida ei ole selge peaga võimalik täita. «Reaalne võlakoorem lasub ränga koormana maksumaksjate ja majanduskasvu õlul ja võib ebasoodsate asjaolude kokkulangemisel jääda majanduslikku edenemist pidurdama aastateks ja tuua kaasa tõsiseltvõetavad poliitilised tagajärjed,» tõdeb Pajula.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles