Esimeses kvartalis investeeriti Eestisse rohkem

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

2016. aasta esimese kvartali maksebilansi finantskonto järgi olid Eestisse tehtud investeeringud 126 miljonit eurot suuremad kui investeeringud välismaale. 

Kapitali netosissevoolu põhjustasid mittefinantsettevõtetesse tehtud otseinvesteeringud ja valitsemissektorile Euroopa Liidult laekunud välisabi. Viimati oli Eesti majandus netolaenuvõtja 2014. aasta esimeses kvartalis, kirjutas Eesti Pank oma kodulehel.

Portfelliinvesteeringute netoväljavooluks kujunes 517 miljonit eurot, investeeringuid välisriikidesse tegi endiselt kõige rohkem Eesti Pank. Keskpank investeeris välismaistesse väärtpaberitesse 400 miljonit eurot ja ülejäänud sektorid 87 miljonit eurot. Euroopa keskpankade varaostukava raames on Eesti Panga väärtpaberiinvesteeringud suurenenud alates 2015. aastast 1,8 miljardit eurot.

Välisvõla statistika kohaselt olid Eesti residentide võlanõuded mitteresidentide vastu esimese kvartali lõpu seisuga 1,8 miljardi euro võrra suuremad kui võlakohustused.

Endiselt kahaneva ekspordi tingimustes suurenes kaubaimport aasta võrdluses pärast aastapikkust pausi uuesti 2 protsenti.

«Väliskaubanduse statistikast on näha, et suurenema on hakanud just kapitalikaupade sissevedu, mis iseloomustab ettevõtete investeerimisaktiivsuse kasvu. Seda kinnitavad ka maksu- ja tolliameti käibedeklaratsioonide andmed esimese kvartali kohta. Seega võib jooksevkonto puudujäägi suurenemist esimeses kvartalis võtta kui võimalikku positiivset tõuget, mis paneb majanduskasvu kiirenema, » kommenteeris Eesi Panga ökonomist Kristo Aab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles