Euroopa valib Kreeka pankadele valitsejaid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusminister Euclid Tsakalotos
Kreeka rahandusminister Euclid Tsakalotos Foto: TT NYHETSBYRÅN

Osana mullu saavutatud diilist rahvusvaheliste kreeditoridega soostus Kreeka kohaldama oma pankade juhtimisele ülalt ettekirjutatud reegleid, kirjutab The Wall Street Journal.

Nüüd üritavadki Euroopa võimud vahetada välja kolmandikku Kreeka pankade nõukogudest – üks karmimaid samme regulaatorite poolt alates finantskriisi päevist.

Teadaolevalt on meetme peamisi sihtmärke National Bank of Greece’i esinaine Louka Katseli, kes endise poliitikuna toetas võimule pürgivat ja tol ajal radikaalset vasakparteid Syriza.

Euroopa Komisjon, Euroopa Keskpank ja Euroopa Stabiilsusmehhanism (ESM) soovivad puhastada Kreeka pankade nõukogud, et taastada investorite usaldus sealse räsitud majanduse vastu.

Euroopa Liidu surve all nõustus Kreeka parlament mullu reeglitega, mis sisuliselt välistavad kohalike ärimagnaatide ja endiste poliitikute kaasalöömise pankade juhtimises.

Reeglitest ei puudu ka vasturääkivused. Näiteks peavad direktorid olema töötanud panganduses vähemalt kümme aastat, kuid riske ja personali puudutavate komiteede juhid ei tohi olla töötanud Kreeka finantssektoris viimased kümme aastat.

Tulemuseks olla väike valik võimalikke direktoreid ja suur seltskond solvunud persoone.

Keset lobitöö lainete möllu laekub Kreeka pankadele juuni jooksul raport, millest nad võivad lugeda, kes tuleb kõrvaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles