Swedbank soovib õppelaenu ülempiiri tõstmist 3000 euroni (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Swedbank soovib õppelaenu maksimaalmäära tõstmist praeguselt 1920 eurolt 3000 euroni, panga hinnangul võimaldaks säärane asjakorraldus tasulise õppe tudengitel maksta kogu aasta õppetasu.

«Swedbank AS teeb ettepaneku kehtestada 2016/2017.õppeaastal õppelaenu maksimaalmäär ühe laenutaotleja kohta summas 3000 eurot,» kirjutas panga erakliendi väikefinantseerimise ja liisingu osakonna valdkonnajuht Merle Soomere haridus- ja teadusministeeriumi (HTM) planeerimise asekantsler Kadri Maasikule.

Ettepanek põhineb tema sõnul sellel, et tasulises õppes saab tasuda senise õppelaenu maksimaalmäära ehk 1920 euro eest kuni ühe semestri ning Swedbank AS-ist õppelaenu võtnud õppurid võtavad õppelaenu summa valdavalt 100 protsendi ulatuses kasutusse.

Praegusel 2015/2016. õppeaastal on õppelaenu maksimaalmäär 1920 eurot. Õppelaenu on õigus saada igal haridustasemel ja –astmel üks kord õppeaasta jooksul. Laenu saavad võtta õppurid, kel on Eesti kodakondsus või elamisluba ja kes õpib Ewesti ülikoolis, rakenduskõrgkoolis või kutseõppeasutuses, tasemeõppes või omandab kutsekoolis või rakenduskõrgkoolis keskharidust.

Eelmise aasta septembris õppelaenuintressi tasumise perioodil said Eestis tegutsevad kommertspangad sisuliselt riskivaba intressitulu tõenäoliselt ligikaudu 7 miljonit eurot, huvi õppelaenu vastu ning ka tulu on aga aasta-aastalt langenud, kirjutas BNS mullu.

Eelmise aasta juunikuu lõpus oli õppelaenude kogujääk 139,7 miljonit eurot, kokku oli välja antud 62 748 laenu, selgub Eesti Panga statistikast. Õppelaenu intress on 5 protsenti aastas ning seda tasutakse reeglina kord aastas sügisel õppelaenu jäägilt.

Õppelaenu saavad väljastada Swedbank, SEB, Krediidipank ja Nordea; lisaks tegutseb segmendis ka Danske Pank, mis alates praegusest õppeaastast enam laene ei väljasta, ent teenindab eelmise aastani sõlmitud lepinguid. Suurima turuosaga on Swedbank ja SEB Pank.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles