Kristen Michal: Eestile jätkub elektrit nii külmal kui soojal päeval (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Liis Treimann

Eestil on võimalik energeetikas mitmeid valikuid teha või neid tarbijate huvides kombineerida, aega selleks on veel aastaid.

Praegu on riigisisene tootmise võimsus piisav, et tagada riigisisest tippkoormust, mis on 1600 MWh. 2030. aastaks hindame tippkoormuseks 1700 MWh, mida esineb pigem mõnekümnel päeval aastast. Kui meil riigisiseselt seda ka parajasti tagatud pole, tõstaks see hetkeks lihtsalt elektri hinda, mitte ei jätaks kedagi elektrita. Nii külmal kui soojal päeval on Eestis elekter olemas. Ando Leppimani öeldu kehtiks vaid näitena kriisiolukorras, mida meil pole ega paista. 

Eestil on mitmeid võimalikke valikuid. Aastaks 2019 näeme, kas nafta hind maailmaturul tõuseb piisavalt, et turupõhiselt tekib Eestisse uusi võimsusi, või tellime ise Eleringilt võimsusi juurde. Samuti kasutame ühendusi, mida praeguseks oleme rajanud juba ligi 600 miljoni euro eest ning mille võimsus on peagi 2100 MWh – see on rohkem kui Eesti tippkoormus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles