Eesti Pank: riik peaks praegu puhvreid koguma (6)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni sõnul on riigi rahandus heas seisus, kuid meie maksustruktuuri tõttu oleks eelarvelaekumises kõikumiste tasandamiseks mõistlik puhvreid koguda.

Keskpanga presidendi sõnul on Eesti riigi eelarvel läinud osaliselt hästi seetõttu, et meie majanduskasv oli sellise struktuuriga, mis toetas hästi tulu laekumist.

«Meie maksusüsteem on väga käibemaksukeskne ja sõltub üksikisiku tulumaksust. Palgad kasvavad, tarbimine kasvab – see maksubaas on väga tugev. Praegu on Eesti riigieelarvel olnud väga head ajad,» selgitas Hansson eile Eesti Panga majandusprognoosi tutvustaval pressikonverentsil.

«Näeme, et tulevikus on tarbimise kasv ja palgakasv natukene aeglasem, mis muudab tulude laekumise natukene keerulisemaks. Ja kui me tahame, et riigieelarve ei muutuks väga volatiilseks, siis tuleks headel aegadel pigem säästa, et halbadel aegadel tarbida. Ja kui me sooviksime tsükleid tasandada, oleks praegusel ajalt mõistlikum pigem puhvreid koguda,» lausus ta.

Rahandusministeerium teatas Hanssoni väite kommentaariks, et riigi kulu ei ole võimalik finantseerida pikaajaliselt kogutud puhvrite najal, reservid on vajalikud pigem ajutiste tulukõikumiste silumiseks.

«Kui riigi tuludest ei piisa riigi kulude katmiseks, tuleb üle vaadata nii tulud kui ka kulud, teha vajalikud muudatused poliitikates ja otsida võimalusi riigi efektiivsemaks toimimiseks,» selgitas rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja Sven Kirsipuu.

«Riigile vajalike reservide suurus sõltub ka riigi võimekusest kaasata laenuvahendeid, kui selleks peaks vajadus tekkima. Viimase majanduskriisi puhkedes oli olukord võrreldes tänasega võimaluste osas veidi erinev,» lausus ta.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles