Eesti Pank langetas majanduskasvu prognoosi

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga president Ardo Hansson
Eesti Panga president Ardo Hansson Foto: SCANPIX

Eesti Pank ennustab selle aasta majanduskasvuks 1,8 protsenti, mis on 0,4 protsendipunkti võrra väiksemkui eelmises prognoosis, mis koostati läinud aasta detsembris. Järgmise aasta majanduskasvuks ennustab keskpank 2,9 protsenti.

Keskpank ennustab selle aasta inflatsiooniks null protsenti samal ajal, kui eelmises prognoosis ennustati 1,2-protsendilist hindade tõusu.

Eesti Panga sõnul tugineb majanduskasvu kiirenemise ootus eeldusele, et tootlikkus suureneb. Tänu leebele rahapoliitikale soodsana püsivad rahastamisvõimalused ei takista majanduskasvu kiirenemist, väljakutseid esitab aga tööjõu piiratud hulk.

Keskpanga sõnul on välisnõudlusega  seotud riskid endiselt suured, sest partnerriikide kasvu tarbimispõhine taastumine võib jääda lühiajaliseks.

Toormete, eelkõige energiakandjate ootamatu kallinemine madalalt tasemelt kiirendaks inflatsiooni ja piiraks majapidamiste reaalset ostujõu kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles