Ministeerium lülitaks külmaga elektri välja (30)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome elektrivajadust aitab külmadel talveilmadel katta Rootsist toodud elekter. Pildil Soome ja Rootsi vahelise elektrikaabli Fennoskan alajaam Raumas.
Soome elektrivajadust aitab külmadel talveilmadel katta Rootsist toodud elekter. Pildil Soome ja Rootsi vahelise elektrikaabli Fennoskan alajaam Raumas. Foto: ABB

Kristen Michali juhitav majandusministeerium peab otstarbekaks tulevikus külmal talvel osa tarbijaid vooluvõrgust välja lülitada, selmet rajada suuremate elektritariifide abil uued elektrijaamad, mis kataksid Eesti vajadusi.

«Tasub arutada, kas võtta rahva kanda elektri hinda tõstvad püsimaksed või külma talve korral, kui elektrienergiat turul piisavalt saada ei ole, näiteks kümne päeva jooksul tarbimist alla koormata,» ütles majandusministeeriumi energeetika asekantsler Ando Leppiman. «Tänane vaade on selline, et kui energiahinnad on madalad, ei pruugi turuhinnale orienteeritud uusi tootmisvõimsusi tulla. Uut Auvere elektrijaama ei ehitata, sest see tõstaks elektri hinda kümne protsendi võrra.»

Juba seitsme aasta pärast kaotab Eesti poole senisest elektrienergia tootmise võimsusest, sest Eesti Energia sulgeb Narva vanad põlevkivikatlad. Ekspertide hinnangul ei ole külmade talvede korral igapäevaeluks vajalikku elektrienergiat võimalik importida, sest ka meie naaberriigid elavad elektridefitsiidi tingimustes. Sellegipoolest teatas Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi eile Postimehes avaldatud intervjuus, et suudab tänu välisühendustele tagada elektrivarustuse ka siis, kui Eestis ühtegi megavatti elektrit ei toodeta, ning uusi elektrijaamu pole energiajulgeoleku nimel vaja juurde ehitada.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles