Nigel Farage: Brexitiga algab loodetavasti Euroopa Liidu lagunemine (5)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlamendi presidenti Martin Schulzi on suudlemas laubale Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Pilgu on pööranud kõrvale Briti iseseisvuspartei UKIP liider Nigel Farage (paremal).
Euroopa Parlamendi presidenti Martin Schulzi on suudlemas laubale Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Pilgu on pööranud kõrvale Briti iseseisvuspartei UKIP liider Nigel Farage (paremal). Foto: FREDERICK FLORIN/AFP

Suurbritannia Iseseisvuspartei UKIP liider Nigel Farage ütles Financial Timesile antud intervjuus, et brittide otsus Euroopa Liidust lahkuda oleks loodetavasti bloki lagunemise esimene samm.

Farage’i sõnutsi teevad teised Euroopa liidrid «kõik neist oleneva, et Britannia väljumine välistada», sest Brexit oleks ülejäänud liidu lagunemises «esimene doominonupp».

Farage lisas, et ta eelistaks Euroopa Liidu «kadumist.»

UKIP on teinud Euroopa Liidu vastast kampaaniat juba aastaid. Nagu rõhutas Farage, on ta Euroopa Liidu, aga mitte liikmesriikide vastu.

«Ma ei ole euroopa-vastane, aga ma olen selle vastu, mida Euroopa nimel tehakse,» toonitas Farage ja meenutas, et tema jaoks sai otsustavaks 2009. aastal ratifitseeritud Lissaboni lepe: «Ma nägin, kuidas Euroopa konstitutsiooni lükkasid tagasi prantslased, kuidas selle lükkasid tagasi hollandlased, aga mis juhtus? Neid ignoreeriti täielikult ning projektiga mindi edasi.»

«Ma ei usu seda lippu, ma ei usu seda hümni ja ma ei usu neid erinevaid presidente, kelle nimesid keegi nimetada ei oska,» jätkas Farage. «Kõikjal maailmas, igal aastal tähistab iseseisvuspäeva mõni uus riik. Suurte kunstlike blokkide päevad on möödas.»

Farage sooviks näha «Euroopa kontinenti eraldiseisvate ja suveräänsete demokraatlike riikidega, mille vahel toimib kaubandus.»

Ta tunnistas, et pärast otsust lahkuda esineks «ebakindlust» ning nentis, et stabiilsuse tagamiseks oleks tarvis «uut peaministrit, kes suuna kätte annaks.» Naljatamisi arutles Farage, et «võib-olla läheb kuni nädal aega, enne kui [David] Cameron lahkub.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles