Hinnad langesid aastaga 0,9 protsenti

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statoili tankla.
Statoili tankla. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tarbijahinnaindeksi muutus oli tänavu mais võrreldes aprilliga 0,1 protsenti ja võrreldes eelmise aasta maiga -0,9 protsenti, teatas statistikaamet.

Kaubad olid möödunud aasta maiga võrreldes 0,9 ja teenused 1 protsent odavamad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta maiga võrreldes langenud 2,4 ja mittereguleeritavad hinnad 0,3 protsenti.

Aasta tagasi maikuuga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim transpordi odavnemine, sealjuures odavnes bensiin 10 ja diislikütus 13,6 protsenti.

Peaaegu sama suur mõju indeksile oli ka elektri, soojusenergia ja kütte 7,9 protsendisel odavnemisel, millest ligi kaks kolmandikku andis 11,5 protsenti odavnenud soojusenergia.

Kallinejatest mõjutasid indeksit enim alkohoolsed joogid, mis olid aastataguse ajaga võrreldes 8,2 protsenti kallimad. Eelmise aasta maiga võrreldes kallinesid toidukaupadest enim töödeldud puuvili (31 protsenti) ja suhkur (27 protsenti) ning enim odavnes värske köögivili (20 protsenti).

Aprilliga võrreldes oli mais tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks värske köögivilja 11-protsendine odavnemine. Suuremat mõju indeksile avaldasid veel 14 protsenti odavnenud maiks ostetud lennukipiletid ning 11,6 protsenti kallinenud majutusteenused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles