Eesti Energia endine juht katsetab Soomes oma idufirmaga turgu (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Sandor Liive.
Pildil Sandor Liive. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Eesti Energia endise juhi Sandor Liive idufirma Gridio pakub inimestele elektritarbimise ajalise nihutamise eest raha ning ettevõte on alustanud Soomes kontseptsiooni tõestamist. 

«Me tegime Vaasa regioonis soft launch'i ning praegu teeme väikest kampaaniat, et huvilisi saada, kellega siis edasi toimetada,» märkis Liive ja lisas, et praegu otsib ettevõte umbes 1000 klienti, kellega väärtusahel ära tõestada.

Gridio ärimudel on Liive sõnul koguda kokku palju väikeseid tarbijaid ja need süsteemiks ühendades pakkuda Soome elektrivõrguoperaatorile Fingrid-süsteemi elektristabiilsuse hoidmise teenust. Ettevõte annab omakorda Fingridi käest saadud raha elektritarbijatele edasi, jättes sellest mingi osa endale, märkis Liive.

«Me ühendame suuremad elektriseadmed ära, näiteks soojaveeboilerid ja elektrikütte, mis Soomes on peamine. Need on seadmed, mis kogu aeg ei tarbi elektrit. Kui süsteemioperaatoril Fingridil on vaja sageduse hoidmiseks kas tarbimist vähendada või tootmist suurendada, siis me nihutame lühiajaliselt tarbimist,» rääkis Liive.

Tema sõnul kogutarbimine ei muutu, kuid see nihkub kuni 15 minutit, mis eratarbijale ei avalda mitte mingisugust mõju, aga süsteemile tervikuna on väga oluline. «Fingrid ostab 100 miljoni euro eest iga aasta sisse elektriturul erinevaid reservteenuseid ja meie pakume neid reserve, mida Fingrid niikuinii ostab. Tuleme üheks pakkujaks lihtsalt juurde.»

«Inimesed saavad Gridio.io kodulehel panna kirja, mis seadmed neil on ja välja arvutada, kui palju nad võiksid nende pealt teenida,» lisas Liive. Kodulehe kalkulaatori andmetel lubab Gridio muuhulgas maksta 150-liitrise boileri pealt 70 eurot aastas ja 150-ruutmeetrise elupinna elektrikütte eest 200 eurot aastas.

Tema sõnul Gridiol praegu maailmas olulisi konkurente ei ole, kuid mõned sarnase teenust arendavad ettevõtted siiski eksisteerivad. Üks konkurent tegutseb Californias, kuid selle süsteem on veel võrdlemisi manuaalne, märkis Liive.

See aasta kulub selle peale, et teenus Soomes käivitada ja seda ka laiendada, misjärel võiks Gridio ka uutele turgudele laieneda, rääkis Liive. Tema sõnul on fookuses esialgu Prantsusmaa, kuid ka teised Euroopa riigid. Pikema ambitsiooniga näeb Liive sisenemist USA ja Hiina turgudele.

Kuna Eesti, Läti ja Leedu on Venemaa sagedusel, mis ka seda sagedust hoiab, siis Baltikumis Gridio oma teenuseid lähitulevikus pakkuma ei hakka, rääkis Liive. «Läbipaistvat reserviturgu Lätis, Leedus ja Eestis ei olegi ja selle tõttu me siin piirkonnas oma teenuseid ei paku.»

Esialgu Gridio lisakapitali kaasata ei plaani. «Meil on tugevad osanikud ja me kulutame vähe ja üritame rohkem teha. Meil on Codeborne'i üks asutaja ning mina ja Indrek Kasela. Me suudame praegu päris palju ise ära teha. Loomulikult iga start-up võtab mingil hetkel raha peale, kuid selleks et Soome minna, me ei pea kelleltki raha laenama. Saame ise omal jõul teha mõned sammud ära,» rääkis Liive.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles